ЗАМЕНИЦА РАКИЋ НА ПРЕДАВАЊУ ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА РУСКЕ НАЦИОНАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ

Заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић, присуствовала је у среду, 5. априла 2017. предавању генералног директора Руске националне библиотеке из Санкт Петербурга, Александра Ивановича Вислија. Предавање на тему: „Српски рукописи из фонда Руске националне библиотеке“, одржано је у Свечаној сали Српске академије наука и уметности у Београду.

Руска национална библиотека у Санкт Петербургу једна је од највећих библиотека на свету. Основана је 1795, као Царска јавна библиотека, по одобрењу Катарине Велике, са задатком стварања целовите збирке руских књига, не само оних које су штампане у Русији, већ и оних штампаних у иностранству на руском језику. После више од два века рада, ова библиотека данас броји више од 36 милиона наслова и 15 милиона књига.

У фонду рукописа налази се више стотина српских средњовековних рукописа, међу којима и Вуканово јевађеље, Радослављево јевађеље, као и 166. лист велелепног Мирослављевог јевађеља. Овај драгоцени део српске културне и историјске баштине до сада је био доступан само ограниченом броју истраживача, који су имали срећу да раде у Руској националној библиотеци. Дигитализација поменутих рукописа имаће прворазредни значај за приближавање овог блага широком кругу корисника како у Србији, тако и широм света.img_05551novo