УСКОРО СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА МОМЧИЛУ ТАПАВИЦИ

Спомен обележје Момчилу Тапавици, уваженом спортисти и архитекти, требало би ускоро да буде откривено, захваљујући ангажовању Матице српске, Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатности, Олимпијског комитета Србије и Града Новог Сада, договорено је данас на заједничком састанку у Матици српској.

Према речима проф. др Зорана Милошевића, покрајинског секретара за високо образовање и научно-истраживачку делатност, сама идеја потекла је из Матице српске, али је реч о једном од оних пројеката око кога су се ујединиле градске, покрајинске и републичке институције.

„ То је добра прилика да спортисту и интелектуалца, човека који је можда другачије размишљао, него савременици тог времена сачувамо, као део наше различитости, која нас је у суштини оплеменила. Следеће године обележава се 70 година од смрти тог великог човека, али остаје сећање да је на првим модерним Олимпијским  играма 1896. Момчило Тапавица, под заставом Угарске, пронео славу српског спорта“, рекао је Милошевић.

Божидар Маљковић председник Олимпијског комитета Србије, рекао је да комитет свесрдно подржава подизање спомен плоче Момчилу Тапавици и најавио да ће по откривању бисте, предати олимпијску заставу која ће бити смештена поред саме бисте.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић подсетио је присутне да Момчило Тапавица није био само спортиста, већ и онај који је обликовао уметнички простор, тј. архитекта, који је пројектовао и саму зграду Матице српске.

Спомен биста Момчилу Тапавици биће постављена у близини Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду.