URUČENE POVELJE MATICE SRPSKE ZA NEGOVANJE SRPSKE JEZIČKE KULTURE

Povelje Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture uručene su danas u Svečanoj sali Matice srpske, a svečanosti je prisustvovala i mr Katarina Kovačević, podsekretar u pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Ovogodišnji dobitnici Povelje su: Međunarodni slavistički centar, akademik Matija Bećković, prof. dr Rada Stijović i posthumno prof. dr Živojin Stanojčić.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri koji čine prof. dr Veljko Brborić, dr Miodrag Maticki, akademik Slobodan Remetić, prof. dr Dragan Stanić i prof. dr Sreto Tanasić.

Međunarodnom slavističkom centru Povelja je dodeljena za poluvekovni doprinos negovanju srpskog jezika i popularizaciju srpske jezičke kulture u svetskoj slavistici. Žiri je podsetio da je kroz Međunarodni slavistički centar, koji je osnovan kod rodne kuće Vuka Karadžića, za pola veka postojanja prošlo više od hiljadu slavista iz celog sveta koji su o našem jeziku i kulturi govorili na svim kontinentima, i da se u jednom periodu na čak jedanaest francuskih univerziteta izučavao srpski jezik.

Priznanjem se od ove godine valorizuje i doprinos pisaca na srpskom jeziku, pa je akademik Bećković nagrađen za negovanje jezičke kulture i njegovih moćnih poetskih funkcija.

Prof. dr Rada Stijović, jedna od koautora Velikog rečnika srpskog jezika u izdanju Matice srpske, nagrađena je za negovanje i popularizaciju srpske jezičke kulture, kao i doprinos proučavanju srpskog jezika u svim oblastima savremenog srpskog jezika, leksikografije i dijalektologije. Žiri je istakao njen doprinos i u izradi Velikog rečnika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Žiri je odlučio da posthumno nagradi prof. dr Živojina Stanojčića za ukupan doprinos izučavanju srpskog standardnog jezika i njegovih stilskih funkcija. U obrazloženju se navodi značaj njegove Gramatike srpskog jezika, izučavane više od tri decenije, koju je priredio sa prof. Ljubomirom Popovićem.

Pored ovog udžbenika, Žiri je podsetio i na značaj Stanojčićevog samostalnog rečnika u ediciji Kreativnog centra, kao i njegove doktorske disertacije „Jezik i stil Ive Andrića“, koju je napisao šezdesetih godina prošlog veka.

Povelja se od 2012. godine dodeljuje institucijama i pojedincima koji doprinose očuvanju srpskog jezika i kulturnog identiteta.