УРУЧЕНЕ ПОВЕЉЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ ЗА НЕГОВАЊЕ СРПСКЕ ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ

Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе уручене су данас у Свечаној сали Матице српске, а свечаности је присуствовала и мр Катарина Ковачевић, подсекретар у покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Овогодишњи добитници Повеље су: Међународни славистички центар, академик Матија Бећковић, проф. др Рада Стијовић и постхумно проф. др Живојин Станојчић.

Једногласну одлуку донео је жири који чине проф. др Вељко Брборић, др Миодраг Матицки, академик Слободан Реметић, проф. др Драган Станић и проф. др Срето Танасић.

Међународном славистичком центру Повеља је додељена за полувековни допринос неговању српског језика и популаризацију српске језичке културе у светској славистици. Жири је подсетио да је кроз Међународни славистички центар, који је основан код родне куће Вука Караџића, за пола века постојања прошло више од хиљаду слависта из целог света који су о нашем језику и култури говорили на свим континентима, и да се у једном периоду на чак једанаест француских универзитета изучавао српски језик.

Признањем се од ове године валоризује и допринос писаца на српском језику, па је академик Бећковић награђен за неговање језичке културе и његових моћних поетских функција.

Проф. др Рада Стијовић, једна од коаутора Великог речника српског језика у издању Матице српске, награђена је за неговање и популаризацију српске језичке културе, као и допринос проучавању српског језика у свим областима савременог српског језика, лексикографије и дијалектологије. Жири је истакао њен допринос и у изради Великог речника Српске академије наука и уметности.

Жири је одлучио да постхумно награди проф. др Живојина Станојчића за укупан допринос изучавању српског стандардног језика и његових стилских функција. У образложењу се наводи значај његове Граматике српског језика, изучаване више од три деценије, коју је приредио са проф. Љубомиром Поповићем.

Поред овог уџбеника, Жири је подсетио и на значај Станојчићевог самосталног речника у едицији Креативног центра, као и његове докторске дисертације „Језик и стил Иве Андрића“, коју је написао шездесетих година прошлог века.

Повеља се од 2012. године додељује институцијама и појединцима који доприносе очувању српског језика и културног идентитета.