УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО УНИВЕРЗИТЕТСКИМ НАСТАВНИЦИМА И НАУЧНИЦИМА ВОЈВОДИНЕ

Свечана академија поводом доделе „Награда за животно дело“ универзитетским наставницима и научницима Војводине за 2019. годину, одржана је вечерас у Свечаној сали Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, под покровитељством Покрајинске владе. Ово престижно признање додељује Удружење универзитетских наставника и научника Војводине у Новом Саду од 1996.
Критеријуми на основу којих се стиче право на номинацију и учешће на конкурсу за доделу овог значајног признања су заправо резултати образовно-педагошког рада, усавршавање и осавремењивање наставних програма, допринос остварен на другим факултетима у земљи и иностранству, резултати научно-истраживачког рада у иновативности, као и остварена признања за педагошки и научни рад.

Награђенима лауреатима обратила се заменица покрајинског секретра за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Душица Ракић која је нагласила да су у животу једног професора уткани и животи свих оних који су се бавили или се још баве професијом у којој се не стари, јер рад са студентима значи да сте увек на извору младости и кристалне енергије.

„Звање професора стиче се само вишегодишњим упорним, вредним радом и одрицањем. Одговорност, али и мисија је да од студента створимо људе, професионалце и интелектуалце, који се могу равноправно укључити у друштвени живот“, казала је заменица Ракић и додала да време у коме живимо није ни једноставно, ни лако  и да је врло важно подсетити да је свака заједница, а посебно академска, јака онолико колико су успешни њени чланови.

„Будућност не можемо са сигурношћу предвидети, али се можемо припремити за нове изазове“, закључила је заменица Ракић.

Признање из области биотехнолошких наука припало је др Јованки Атлагић, научном саветнику Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, а из области природно – математичких наука награђен је др Стевица Ђуровић, редовни професор Природно-математичког факултета.

Редовни професор Медицинског факултета др Томислав Цигић добитник је признања из области медицинских наука, док је у области техничких наука награђена др Мила Стојаковић, редован професор Факултета техничких наука. Ове године признање из области уметности постхумно је додељено Бошку Шево, са Академије уметности у Новом Саду.

Награде су уручили заменица покрајинског секретра за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. Др Душица Ракић и председница Управног одбора Удружења универзитетских наставника и научника Војводине, проф. др Маријана Ачански.
Свечаност је увеличало и присуство еминентних личности попут председника Огранка САНУ у Новом Саду академика Стевана Пилиповића, потпредседника Матице Српске проф. др Ненада Остојића, и других представника академске и научне заједнице.