UNIVERZITET U NOVOM SADU POSETILA VISOKA DELEGACIJA PRESTIŽNIH RUSKIH UNIVERZITETA

Visoka delegacija prestižnih univerziteta iz Ruske Federacije, koju čine predstavnici nacionalnog univerziteta za naftu i gas „Gubkin“, sa statusom nacionalnog istraživačkog univerziteta, na čelu sa rektorom Viktorom Georgijevičem Martinovim i predstavnici Sankt-Peterburškog rudarskog univerziteta, posetila je danas Univerzitet u Novom Sadu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici NIS Gasprom njefta.

Predstavnike delegacije pozdravila je prof. dr Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost koja je tom prilikom izrazila zadovoljstvo posetom predstavnika prestižnih univerziteta iz Ruske Federacije, budući da ova poseta pruža mogućnost za dalji napredak AP Vojvodine u oblasti rudarstva, naftne industrije i prerade gasa, kao i intenzivniju saradnju nastavnika, naučnika i studenata sa Univerziteta u Novom Sadu.

„Misija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost u ovom mandatu usmerena je na direktno povezivanje nauke sa privredom, a ova saradnja će to i omogućiti“, rekla je zamenica Rakić i dodala: „Pokrajinska vlada je prošle godine sklopila dva međuregionalna sporazuma o saradnji sa partnerima iz Ruske Federacije. Reč je o Sporazumu između Vlade Arhangeljske oblasti i AP Vojvodine o trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehnološkoj, socijalnoj i humanitarnoj saradnji i Memorandumu o namerama o saradnji između Nižegorodske oblasti u Nižnjem Novgorodu“, konstatovala je zamenica Rakić.

Poseta delegacije vodećih ruskih univerziteta realizuje se u svetlu najavljene posete predsednika Ruske Federacije gospodina Vladimira Putina Republici Srbiji, u okviru koje će u Beogradu 17. januara 2019. godine biti održana ceremonija potpisivanja Memoranduma o strateškoj saradnji u oblasti obrazovanja. U okviru toga, očekuje se potpisivanje memoranduma o razumevanju između Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta Gubkin.