УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПОСЕТИЛА ВИСОКА ДЕЛЕГАЦИЈА ПРЕСТИЖНИХ РУСКИХ УНИВЕРЗИТЕТА

Висока делегација престижних универзитета из Руске Федерације, коју чине представници националног универзитета за нафту и гас „Губкин“, са статусом националног истраживачког универзитета, на челу са ректором Виктором Георгијевичем Мартиновим и представници Санкт-Петербуршког рударског универзитета, посетила је данас Универзитет у Новом Саду. Састанку су присуствовали и представници НИС Гаспром њефта.

Представнике делегације поздравила је проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност која је том приликом изразила задовољство посетом представника престижних универзитета из Руске Федерације, будући да ова посета пружа могућност за даљи напредак АП Војводине у области рударства, нафтне индустрије и прераде гаса, као и интензивнију сарадњу наставника, научника и студената са Универзитета у Новом Саду.

„Мисија Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност у овом мандату усмерена је на директно повезивање науке са привредом, а ова сарадња ће то и омогућити“, рекла је заменица Ракић и додала: „Покрајинска влада је прошле године склопила два међурегионална споразума о сарадњи са партнерима из Руске Федерације. Реч је о Споразуму између Владе Архангељске области и АП Војводине о трговинско-економској, научно-технолошкој, социјалној и хуманитарној сарадњи и Меморандуму о намерама o сарадњи између Нижегородске области у Нижњем Новгороду“, констатовала је заменица Ракић.

Посета делегације водећих руских универзитета реализује се у светлу најављене посете председника Руске Федерације господина Владимира Путина Републици Србији, у оквиру које ће у Београду 17. јануара 2019. године бити одржана церемонија потписивања Меморандума о стратешкој сарадњи у области образовања. У оквиру тога, очекује се потписивање меморандума о разумевању између Универзитета у Новом Саду и Универзитета Губкин.