УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОНИРАО ЛАПТОПОВЕ УНИВЕРЗИТЕТУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Делегација Универзитета у Новом Саду, коју чине покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, проректорка за наставу проф. др  Сања Подунавац Кузмановић и мр Катарина Ковачевић, подсекретарка у Секретаријату, уручила је у четвртак, 23. маја 2019. током посете Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, донацију од пет лаптопова.

Секретар Милошевић је нагласио да ова посета означава наставак дугогодишње успешне сарадње два братска универзитета.

„Приштински универзитет је најснажнија жила куцавица самопоштовања Срба на Косову и Метохији, и то је управо разлог зашто је одавде почела наша тродневна посета јужној српској покрајини“, истакао је Милошевић.

„Ово нису само доласци који привлаче пажњу медија, већ сведоче о трајној вези коју имамо и којом ћемо се поносити годинама, вековима унапред. Увек има довољно разлога доћи овде. Увек сам охрабрен, јер са мном долазе и они којима је то први пут и то је само почетак. Људи када сарађују, они не траже зашто то треба чинити“, рекао је Милошевић и додао да Приштински универзитет заслужује пуну љубав Србије и свих који имају Србију у срцу, као и да донација лаптопова пуно значи Приштинском универзитету, али више од тога чињеница да има подршку осталих високообразовних установа и државе Србије.

Ректор Приштинског универзитета проф. др Здравко Витошевић нагласио је да све радује сама идеја да доласком на Приштински универзитет донесу дух сарадње и заједништва који говори о томе да Универзитет у Косовској Митровици и његови студент нису сами на Косову и Метохији.

„Када имамо овакве пријатеље и привилегију и част да се дружимо с њима, не осећамо се сами. Они знају шта је наука, шта је образовање, али знају и шта је оно што се зове част, морал и љубав према свом народу“, истакао је Витошевић.

Током тродневног боравка на Косову и Метохији, делегација из Војводине посетиће Призренску богословију, Пећку патријаршију, Високе Дечане, а уручиће и помоћ народним кухињама.