UNIVERZITET U NOVOM SADU DOBIJA NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK I NOVI UNIVERZITETSKI KAMPUS

Predstavnici Republičke i Pokrajinske vlade, kao i predstavnici Univerziteta u Novom Sadu održali su danas zajednički sastanak u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Na sastanku je bilo reči o izgradnji druge faze Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, kao i o optimizaciji prostora Univerziteta i aktuelnim prostornim problemima.

Univerzitet u Novom Sadu je sa više od 50 hiljada studenata i 5 hiljada zaposlenih, drugi u Republici Srbiji i jedan od najvećih u Centralnoj Evropi. Izgradnjom druge faze Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu trebalo bi delimično da budu rešeni i problemi prostora. Vrednost ovog izuzetno značajnog projekta iznosi 12,5 miliona evra. Evropska investiciona banka, preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uložiće 9,23 miliona evra, odnosno 73,33 odsto od vrednosti izvođenja radova, a Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, 3,3 miliona evra, odnosno 26,67 odsto.

„Prostor kojim raspolažemo je ograničen, jer imamo relativno malo prostora za gradnju. Sasvim je izvesno da ćemo imati potrebu za proširenjem kapaciteta, budući da broj studenata iz godine u godinu raste“, rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić i dodao da je današnji sastanak izuzetno značajan i zbog nastojanja da Univerzitet u Novom Sadu dobije novi Univerzitetski kampus.

Prema rečima rektora prof. dr Dušana Nikolića najveći problem prostora ima Akademija umetnosti, ali i Fakultet tehničkih nauka koji je, zbog rušenja objekata na mestu na kome će biti izgrađena druga faza Naučno-tehnološkog parka, zapao u ozbiljne probleme sa prostorom. Nastava na Fakultetu tehničkih nauka zbog nedostatka prostora izvodi se i subotom, i to u periodu od 7 do 22 sata. Takođe, očekuje se nagla ekspanzija u pojedinim oblastima obrazovanja, pre svega u oblasti medicine, gde se očekuje veliki broj stranih studenata.

Republički ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević istakao je da Univerzitet u Novom Sadu, koji shodno broju stanovnika i teritorijom koju pokriva, predstavlja naš najveći Univerzitet, pogotovu kada je reč o razvojnoj komponenti.

„Mi kao odgovorna Vlada imamo napravljen dobar akcioni plan, koji sadrži niz elemenata koji su uključeni u razvoj Naučno-tehnološkog parka, ali i širenja Univerziteta u Novom Sadu. U planu imamo zgradu kasarne doktora Arčibalda Rajsa, kojom bismo delimično rešili problem prostora Univerziteta u Novom Sadu“, naglasio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević uveren je da Grad, Pokrajina i Republika rade na jednom decenijskom projektu koji će doneti dobrobit celoj zemlji.

„Ovi projekti pokazuju da zajedno izražavamo brigu za unapređenje ne samo visokog obrazovanja i nauke, već i onoga što je potrebno više nego ikada, a to je povezivanje nauke i privrede“, rekao je resorni sekretar prof. dr Zoran Milošević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da ga posebno raduje činjenica da je posle razgovora u vezi sa izgradnjom novih vrtića, kao i učionica za osnovne i srednje škole, danas razmatrano i o proširenju kapaciteta Univerziteta u Novom Sadu.img_4938jpg