УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОБИЈА НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК И НОВИ УНИВЕРЗИТЕТСКИ КАМПУС

Представници Републичке и Покрајинске владе, као и представници Универзитета у Новом Саду одржали су данас заједнички састанак у Ректорату Универзитета у Новом Саду. На састанку је било речи о изградњи друге фазе Научно-технолошког парка у Новом Саду, као и о оптимизацији простора Универзитета и актуелним просторним проблемима.

Универзитет у Новом Саду је са више од 50 хиљада студената и 5 хиљада запослених, други у Републици Србији и један од највећих у Централној Европи. Изградњом друге фазе Научно-технолошког парка у Новом Саду требало би делимично да буду решени и проблеми простора. Вредност овог изузетно значајног пројекта износи 12,5 милиона евра. Европска инвестициона банка, преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја, уложиће 9,23 милиона евра, односно 73,33 одсто од вредности извођења радова, а Универзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука, 3,3 милиона евра, односно 26,67 одсто.

„Простор којим располажемо је ограничен, јер имамо релативно мало простора за градњу. Сасвим је извесно да ћемо имати потребу за проширењем капацитета, будући да број студената из године у годину расте“, рекао је ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић и додао да је данашњи састанак изузетно значајан и због настојања да Универзитет у Новом Саду добије нови Универзитетски кампус.

Према речима ректора проф. др Душана Николића највећи проблем простора има Академија уметности, али и Факултет техничких наука који је, због рушења објеката на месту на коме ће бити изграђена друга фаза Научно-технолошког парка, запао у озбиљне проблеме са простором. Настава на Факултету техничких наука због недостатка простора изводи се и суботом, и то у периоду од 7 до 22 сата. Такође, очекује се нагла експанзија у појединим областима образовања, пре свега у области медицине, где се очекује велики број страних студената.

Републички министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић истакао је да Универзитет у Новом Саду, који сходно броју становника и територијом коју покрива, представља наш највећи Универзитет, поготову када је реч о развојној компоненти.

„Ми као одговорна Влада имамо направљен добар акциони план, који садржи низ елемената који су укључени у развој Научно-технолошког парка, али и ширења Универзитета у Новом Саду. У плану имамо зграду касарне доктора Арчибалда Рајса, којом бисмо делимично решили проблем простора Универзитета у Новом Саду“, нагласио је министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић уверен је да Град, Покрајина и Република раде на једном деценијском пројекту који ће донети добробит целој земљи.

„Ови пројекти показују да заједно изражавамо бригу за унапређење не само високог образовања и науке, већ и онога што је потребно више него икада, а то је повезивање науке и привреде“, рекао је ресорни секретар проф. др Зоран Милошевић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић нагласио је да га посебно радује чињеница да је после разговора у вези са изградњом нових вртића, као и учионица за основне и средње школе, данас разматрано и о проширењу капацитета Универзитета у Новом Саду.img_4938jpg