U SREDU POČINJE 15. SAJAM OBRAZOVANJA „PUTOKAZI“

Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”, koji se održava 15. put za redom, počinje u sredu 4. marta i traje do četvrtka 5. marta 2020, rečeno je danas na konferenciji za novinare na Novosadskom sajmu.

Ova sajamska manifestacija, koji se održava u istom terminu, kao i Sajam knjiga i Izložba umetnosti „Art Expo“, ima za cilj promociju obrazovanja za sve uzraste i afirmaciju doživotnog učenja. Očekuje se 150 izlagača iz 13 zemalja i blizu 35.000 posetilaca.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića na Sajmu učestvuju svih 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i 3 naučna instituta.

„Ove godine Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku prvi put nastupa u svojstvu pravnog lica, i kao takav ravnopravan je sa ostalih 13 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. To je sada fakultet koji može organizovati doktorske studije, kao i sve druge akreditovane visokoškolske ustanove. Nama je to važno, jer predstavlja istinski kvalitet obrazovanja“, rekao je sekretar Milošević i dodao da je sama priroda visokog obrazovanja sadržana u internacionalizaciji, digitalizaciji i povezivanju nauke sa prirodom.

Govoreći o gostima ovogodišnjeg Sajma „Putokazi”, sekretar Milošević je podsetio na povezanost Republike Srbije i Republike Srpske, koja je utemeljena potpisanim sporazumom 2005. godine i koji, pre svega, podrazumeva uzajamno priznavanje diploma.

„Prisustvo predstavnika Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kao i Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, znači da moramo raditi na kvalitetu, naša obaveza je da jedni druge podržavamo, u smislu usaglašavanja kvaliteta visokog obrazovanja“, naglasio je Milošević.

Tim povodom sekretar Milošević izrazio je zadovoljstvo prisustvom studenata Ekonomskog fakulteta, odeljenja u Bujanovcu na Sajmu, kao i predstavnika obrazovnih ustanova ruskog grada Nižnjeg Novgoroda, čime je Novi Sad postao mesto susretanja ljudi i ideja.

Učešće na Sajmu, koji je prvenstveno namenjen učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, uzeće više od 70 obrazovnih istitucija iz zemlje i inostranstva. Najavljen je dolazak predstavnika fakulteta i visokih škola iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Italije, Francuske i Kanade.

Prvog dana Sajma obrazovanja biće organizovan i Sajam zapošljavanja koji se u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje priređuje u Auli Novosadskog sajma, dok je za drugi dan Sajma organizovan Kup Sajma obrazovanja za srednjoškolce u basketu ,,3 na 3“.