У СРЕДУ ПОЧИЊЕ 15. САЈАМ ОБРАЗОВАЊА „ПУТОКАЗИ“

Међународни сајам образовања „Путокази”, који се одржава 15. пут за редом, почиње у среду 4. марта и траје до четвртка 5. марта 2020, речено је данас на конференцији за новинаре на Новосадском сајму.

Ова сајамска манифестација, који се одржава у истом термину, као и Сајам књига и Изложба уметности „Art Expo“, има за циљ промоцију образовања за све узрасте и афирмацију доживотног учења. Очекује се 150 излагача из 13 земаља и близу 35.000 посетилаца.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића на Сајму учествују свих 14 факултета Универзитета у Новом Саду и 3 научна института.

„Ове године Учитељски факултет на мађарском наставном језику први пут наступа у својству правног лица, и као такав равноправан је са осталих 13 факултета Универзитета у Новом Саду. То је сада факултет који може организовати докторске студије, као и све друге акредитоване високошколске установе. Нама је то важно, јер представља истински квалитет образовања“, рекао је секретар Милошевић и додао да је сама природа високог образовања садржана у интернационализацији, дигитализацији и повезивању науке са природом.

Говорећи о гостима овогодишњег Сајма „Путокази”, секретар Милошевић је подсетио на повезаност Републике Србије и Републике Српске, која је утемељена потписаним споразумом 2005. године и који, пре свега, подразумева узајамно признавање диплома.

„Присуство представника Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, као и Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске, значи да морамо радити на квалитету, наша обавеза је да једни друге подржавамо, у смислу усаглашавања квалитета високог образовања“, нагласио је Милошевић.

Тим поводом секретар Милошевић изразио је задовољство присуством студената Економског факултета, одељења у Бујановцу на Сајму, као и представника образовних установа руског града Нижњег Новгорода, чиме је Нови Сад постао место сусретања људи и идеја.

Учешће на Сајму, који је првенствено намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа, узеће више од 70 образовних иституција из земље и иностранства. Најављен је долазак представника факултета и високих школа из Хрватске, Словачке, Словеније, Италије, Француске и Канаде.

Првог дана Сајма образовања биће организован и Сајам запошљавања који се у сарадњи са Националном службом за запошљавање приређује у Аули Новосадског сајма, док је за други дан Сајма организован Куп Сајма образовања за средњошколце у баскету ,,3 на 3“.