У СКУПШТИНИ ВОЈВОДИНЕ ПОЧЕЛА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О БИОМАСИ

У Скупштини АП Војводине данас је свечано отворена дводневна Међународна конференција „Биомаса – потенцијал за раст“, коју покрајински парламент организује у сарадњи са Скупштином европских регија (АЕР) и Националном асоцијацијом за биомасу (СЕРБИО). Свечаном отварању Конференције присуствовао је и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић.

На конференцији, којом модерира потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар, учеснике су поздравили председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, док је конференцију отворио министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић.

Министар Недимовић рекао је да је биомаса потпуно уобичајен извор енергије у 21. веку, али да у Србији не постоји довољно развијена свест о томе, додајући да неће бити лако омасовити употребу биомасе и да сви носиоци функција на локалном нивоу морају храбро да уђу у тај посао.

Захваливши се великом броју гостију из земље и иностранства на учешћу, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да је неупитно да нас очекује стварност без угља и нафте, а да припрема за ту стварност подразумева, не само мапирање потенцијала биомасе Војводине данас, него формулисање стратегије како постојеће ресурсе и потенцијале превести у квалитетан свакодневни живот.

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница рекао је да је пре седам година постојала идеја отварања електрана на биомасу, те да су завршене финансијске конструкције и испитивање тржишта и потенцијала, али је постојао проблем у формирању цене откупа електричне енергије из тих електрана.

Обраћајући се скупу, генерални секретар АЕР Метју Мори, нагласио је важност регионалних инвестиција у енергетски ефикасне пројекте, у лобирање и обезбеђивање услова за њихово финансирање и реализацију, што је тренуто један од највећих изазова. Мори је представио активности АЕР-а у погледу регионалног достизања циљева у области зелене енергије и енергетске ефикасности и захвалио се представницима АП Војводине на активном доприносу у овој области.

У уводном делу конференције посвећеном развоју тржишта своја излагања су имали и Хајнц Копетц, председник Светске асоцијације за експлоатацију енергије из биомасе, Петер Канциани, из Централно европске иницијативе ЦЕИ и Душан Јовић, представник Управе за шуме при Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Након уводних излагања и дискусије посвећене развоју тржишта биомасе, учесници су у другом делу конференције разговарали о квалитету биомасе. О субвенционисању и подршци развоју пројеката из области зелене енергије говорио је представник Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

У циљу доприноса јачању, развоју и расту потенцијала за производњу и ширу употребу биомасе као обновљивог извора енергије, учесници конференције донели су и одговарајуће закључке које ће проследити доносиоцима одлука и другим заинтересованим странама.