У РЕКТОРАТУ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ ПОДСЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА У ВОЈВОДИНИ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, присуствовао је данас Округлом столу под називом: „Историјат високог образовања на простору Војводине“, који је одржан у Свечаној сали ректората Универзитета у Новом Саду. Тим поводом секретар Милошевић је рекао да о перспективама високог образовања данас можемо говорити из угла примењених истраживања, која подижу наше капацитете и у привреди, али такође, можемо говорити и о науци из угла академика и угледних професора Универзитета.

„Можда смо настали у двадесетом веку, али прегнућа појединаца видљива су и у 18. и у 19. веку. Докторска дисертација Гимнастика медика настала је 1842. године и требало би да будемо поносни на чињеницу да смо, на пример, спорт посматрали из угла медицине, још половином 19. века“, истакао је Милошевић и додао да су на нашој страни вредносни орјентири овог простора, који увек стреме квалитету и образовању, па нам је и будућност сасвим извесна.

Према речима ректора, проф. др Душана Николића, Универзитет у Новом Саду је једна савремена институција, која постиже врхунске резултате у области науке и високог образовања, као и трансфера знања, и то на светском нивоу. Николић је нагласио да морамо бити свесни чињенице да је данашњи положај Универзитета добрим делом резултат онога што је на овим просторима чињено протеклих векова.

„Ми смо се до пре петнаест минута бавили на неки начин футуристиком, јер смо разговарали о новим материјалима и о томе како ћемо се укључити у савремене токове, као Универзитет и трасирати пут за развој науке у наредних неколико деценија. Сада ћемо се вратити на историју, јер постоји један узрочно-последични низ, који повезује будућност, садашњост и прошлост“, истакао је Николић и додао да су овакви скупови прилика да се спомену појединци и институције који су допринели да Универзитет у Новом Саду настане и буде оно што данас јесте.

Неке од тема на скупу су биле: Два развојна правца високог образовања на простору Војводине у XVIII и XIX веку; Школство у Новом Саду у другој половини XVIII века; Српска теологија и слободне науке у XVIII веку; Допринос Матице српске развоју науке и високог образовања; Утицај Срба из Јужне Угарске на развој високог образовања у Србији у XVIII и XIX веку и Развој правне мисли и правног образовања (од Текелије до Правног факултета у Суботици).img_8515novo