У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНА ОСМА ПО РЕДУ МАНИФЕСТАЦИЈА „НОЋ ИСТРАЖИВАЧА“

Осма по реду „Ноћ истраживача“, отворена је вечерас у Новом Саду и у још 11 градова градова широм Србије. Програм овогодишње манифестације одржава се у тржном центру БИГ и клубу Стартит. Свечаном отварању манифестације присуствовала је и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић.

Поздрављајући организаторе, учеснике и посетиоце ове манифестације заменица Ракић, симболично је честитала завршетак основне школе, алудирајући на осмогодишње трајање манифестације и пожелела је организаторима пуно успеха у будућем раду.

„Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност подржава ову манифестацију од самог њеног почетка. До сада је за организацију издвајано око 200.000 динара, док смо ове године „Ноћ истраживача“ подржали са чак 500.000 динара. Поздрављамо свако настојање да се љубав према науци пренесе на млађа покољења, као и да се разбије предрасуда да је наука баук, већ да је кроз забаву и игру најмлађи заволе и да можда једног дана и сами постану познати и признати научници“, рекла је заменица Ракић.

Манифестација „Ноћ истраживача“ представља јединствену прилику да се упознају истраживачи, да се са њима разговара и сазна шта они заиста чине за друштво, на један интерактиван начин. Велики број експеримената, научно-популаризованих предавања, активности за децу, посета истраживачким лабораторијама, научних квизова, игара, такмичења са истраживачима, је оно у чему су посетиоци могли да уживају.

Пројекат „Ноћ истраживача“ покренут је 2005. године и замишљен је као једнодневна манифестација која се одржава истовремено у целој Европи. Нови Сад је 2010. био први и једини град у Србији и један од 250 градова у Европи у коме је одржана ова манифестација.

Тема овогодишње Ноћи истраживача је „ХОТ наука“ – било да је у питању наука високих температура или горуће научне теме. Посебна пажња ове године биће посвећена нашим истраживачима који се баве светски актуелним истраживањима и покушавају да реше неке од горућих проблема с којима се човечанство сусреће.