У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНА ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА – ДЕСЕТА НОЋ, КРОЗ ЗНАЊЕ ДАЈЕ МОЋ

Десета по реду „Ноћ истраживача“, отворена је данас у Новом Саду и у још 29 градова широм Србије. Заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић отворила је манифестацију у Новом Саду у Тржном центру БИГ и тим поводом је истакла да Покрајинска влада подржава ову манифестацију од самог њеног оснивања.

„ Значај манифестације ‘Ноћ истарживача’  лежи у чињеници да су овде присутни млади људи који имају прилику да се упознају са чарима науке и истраживања, како би једног дана и сами кренули тим путем и схватили да знањем могу пуно постићи. Ове године фокус је на глобалном повезивењу, пре свега преко научних међународних пројеката“, истакла је заменица Ракић и додала да посетиоци могу да се упознају са важношћу осам међународних пројеката чији су носиоци млади који представљају  будућност Новог Сада, али и целе земље.

Ова највећа научна забава у Европи одржава се истовремено у више од 370 градова, а очекује се да ће бити премашен и прошлогодишњи број од невероватних милион и по посетилаца. Пројекат „Ноћ истраживача“ покренут је 2005. године и замишљен је као једнодневна манифестација, а Нови Сад је 2010. био први и једини град у Србији у коме је одржана ова манифестација, и то у организацији Факултета техничких наука, а касније и Природно-математичког факултета.

Тема овогодишње Ноћи истраживача је наука која нас глобално повезује – било да је у питању наука која се бави питањима како нам интернет помаже да се глобално повежемо или како се наука повезује кроз међународне пројекте у циљу решавања неког проблема.

Посетиоци ће ове године моћи да гласају за назив једне вансоларне планете коју је Међународна астрономска унија доделила Србији да је именује! Уз то ће са историчарима разговарати о развоју писма, моћи ће да учествују у радионици о 5Г интернет мрежи, као и о „Интернету ствари“, док ће за љубитеље медицинских прича бити отворен кутак посвећен неуронаукама.