У ЈВП „ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ“ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Светски дан вода, који се сваке године обележава 22. марта, традиционално подсећа на значај воде у свету и представља прилику да се промовишу конкретне активности у подизању свести о водним ресурсима. Тим поводом у згради ЈВП „Вода Војводине“, учеснике свечаности поздравили су секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Учесницима је представљен програм пословања „Вода Војводине“ за 2017. годину и статус водопривредних предузећа на подручју Војводине. Такође, било је речи и о пројектима наводњавања предвиђених за финансирање из Абу Даби фонда.

Ресорни секретар Радојевић нагласио је да ће Секретаријат ове године издвојити додатна средства за финансирање водопривреде Војводине, као и да је ниво финансијских средстава за ту намену у порасту.

„Желим да напоменем да је за текуће пословање обезбеђено више од три милијарде и шест стотина милиона динара из Фонда за воде, а истовремено смо из Фонда за земљиште, издвојили нешто више од 500 милиона динара за водопривреду на територији АП Војводине“, рекао је Радојевић и додао да ће 480 милиона динара бити утрошено у сарадњи са локалним самоуправама , у циљу уређења и унапређења каналске мреже.

Радојевић је, такође, истакао да је нарочито поносан на чињеницу да су за четири месеца превазиђене све препреке за реализацију финансијских средстава  из Абу Даби фонда за развој и да у овом тренутку постоји 11 готових пројектно-техничких предлога за 11 регионалних хидросистема на територији АП Војводине, чија укупна вредност износи око милијарду и три стотине милиона динара.

Будући да је ове године препозната сарадња између образовних институција и привреде, секретар Милошевић је истакао да постоји дужност да се артикулишу заједнички пројекти у којима се може препознати интерес пољопривреде, али и науке.

„ Поуздано знам да управо овде има пројеката који су упућени према Факултету техничких наука, Пољопривредном факултету, као и Институту за низијско шумарство. Већ сада могу да кажем да ће Секретаријат са 30 процената субвенционисати нова техничко-технолошка решења, која ће настати марљивошћу наших института и факултета“, истакао је Милошевић.

Одбрамбене линије које Војводину штите од великих вода, дуге су 1.435 километара. Тако сложен хидросистем, уз све учесталије поплаве и суше, захтева максималну пажњу, стручне кадрове и много средстава.

Програмом пословања ЈВП “Воде Војводине“ за ову годину, предвиђено је да се у радове и све остале активности од значаја за функционисање, уложи нешто више од шест милијарди динара.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????