ТРАДИЦИЈА ДУГА ВИШЕ ОД 20 ГОДИНА – СТУДЕНТИ ИЗ РУМУНИЈЕ У ПОСЕТИ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

Настављајући традицију дугу 21 годину, Привредна комора Војводине (ПКВ), уз подршку Покрајинске владе, и ове године организовала је студентима и професорима са Департмана за модерне језике и књижевности са Филолошког, историјског и технолошког факултета, Западног Универзитета у Темишвару дводневну посету ПКВ и значајним културним и административним институцијама у Новом Саду. Током првог дана посете, у петак, 11. маја 2018. године студенте и професоре дочекали су  председник ПКВ Бошко Вучуревић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Поздрављајући присутне покрајински секретар Милошевић, нагласио је да су сви грађани, најмоћнији мост који спаја нације, културе и државе.

„Не можемо бити чланови Европе, а да нисмо регионално повезани, јер слобода кретања људи, роба и услуга  је императив на коме инсистира и наш уважени домаћин. Ми заједно са ПКВ организујемо и сајам ‘Наука за привреду’, па је некако и логично да ПКВ буде домаћин овим дивним, младим људима. Без обзира шта радили, ви ћете бити тај најважнији мост који се гради између две културе. Желим вам топлу добродошлицу и да увек знате, да сте овде међу пријатељима. Циљ ваше посете, јесте да вам покажемо да, само са вама, има смисла ово што ми радимо “, рекао је Милошевић.

Председник ПКВ Бошко Вучуревић поздравио је студенте и професоре, пожелео им добродошлицу и представио рад ПКВ.

„ПКВ је место окупљања привредника, односно место различитих привредних дешавања, институција која својим радом заступа интересе привредника. Исто тако, ПКВ  део својих активности усмерава и ка едукацији својих чланица, јер је улагање како у усавршавање знања и вештина привредника, тако и у образовање студената једна од најважнијих инвестиција“, рекао је председник Вучуревић.

 

Испред делегације Западног Универзитета у Темишвару, домаћинима се захвалио координатор ове студијске посете проф. др Михај Радан истакавши значај који  студијско путовање у Нови Сад има за студенте Одсека за српски језик и књижевност.

Циљ студијских посета јесте упознавање студената са културно-историјским знаменитостима земље чији језик и културу изучавају. Током свог боравка, студенти и професори посетиће Матицу српску, Галерију Матице српске, Карловачку гимназију, Капелу Мира, Петроварадинску тврђаву и Филозофски факултет, где ће обићи и Фестивал науке у Кампусу Универзитета у Новом Саду.