СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ 240 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА НОРМЕ У СОМБОРУ

Централна свечаност поводом 240 година школовања српских учитеља у „Норми“ Аврама Мразовића, обележена је синоћ у Народном позоришту у Сомбору. Зграда сомборске „Норме“ представља прву школу за образовање учитеља код Јужних Словена, претечу славне сомборске „Препарандије“ — данашњег Педагошког факултета.

Свечаности је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић који је поздрављајући присутне рекао да се у години обележавања 240 година од формирања Норме са задовољством и поносом окрећемо у правцу трагова, који нас воде “коренима” нашег духовног и националног идентитета.

„Колико је данас европских народа, који баштине континуитет институција ‘културног и образовног` огњишта нације, који тако вешто спајају традиционално и модерно биће, попут сомборског педагошког училишта војвођанских Срба. Одговор сведочи о нашој припадности малом броју европских нација и држава које `капацитете` своје демократске, слободарске и државотворне свести граде управо у оваквим и сличним институцијама“, рекао је Милошевић.

Говорећи о добу у коме живимо секретар Милошевић је истакао да у општој технологизацији живота, помало отужно звучи питање да ли се може и љубав према човеку дигитализовати и додао да на срећу човекољубље остаје „тајна“ учитељско-педагошке професије у којој „ако постојимо и ако смо ту, знамо зашто смо ту“.

„Ту смо због преноса стручних знања, стручне умешности и стручне емоционалности, јер сваки човек, а посебно учитељ, мора градити `активни мисаоно осећајни однос` према свим теоријским и праксеолошким питањима своје професије. На једно од питања `о узајамности учења` још је Сенека одговорио да када поучавамо друге, учимо и сами“, нагласио је ресорни секретар Милошевић.

На крају обраћања секретар Милошевић је упутио поруку и ученицима да се радују сваком дану новог сазнања, јер у животу, како мудри говоре, нема пријатеља и непријатеља, има само учитеља.

Присутнима су се обратили и градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић, декан Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић и академик Миро Вуксановић.

У оквиру свечаности изведена је и премијера представе „Мразовић: дидактичка антидрама“.