SVEČANA AKADEMIJA KONFUCIJEVOG INSTITUTA UNIVERZITETA U NOVOM SADU: TRI GODINE POSTOJANJA – MNOGO PRENETOG ZNANJA

Poznati kineski filozof Kung Fu Ce, koga poznajemo pod latinskim nazivom Konfucije, svojevremeno je izrekao mudrost da je poznavati vrlinu, a ne negovati je, prikupljati znanja, a ne produbljivati ih, slušati kako se o pravdi govori, a ne upražnjavati je, te uvideti svoje sopstvene mane, a ne otklanjati ih, ono što ga najviše zabrinjava. Upravo je cilj Konfucijevog instituta u Novom Sadu, uz pomoć kineskih i srpskih lektora, zaslužan za celishodno širenje kineske kulturne baštine u Srbiji.

U petak, 26. maja 2017. je održana Svečana akademija povodom tri godine postojanja Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Novom Sadu, u sali dr Zoran Konstantinović na Filozofskom fakultetu. Tim povodom prisutnima su se obratili: potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Svetlana Mihić, kao idekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfucijevog instituta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, kineski direktor Konfucijevog instituta Džao Jouhua, predstavnici Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, predstavnici Ambasade NR Kine u Srbiji, Pokrajine Džeđijang i Univerziteta iz istoimene pokrajine. Dodeljene su i nagrade najboljim polaznicima Instituta, kao i najuspešnijim učenicima na održanom takmičenju u kineskoj kaligrafiji i kineskom slikarstvu.

Nastavak svečanosti je bio u dvorcu Eđšeg, gde se nalazi istaknuta umetnička postavka savremenih slika i kaligrafija, pod nazivom ,,Novi put svile: Novi pojas, novi put“, istaknutih kineskih umetnika Sija Veige, Vang Jun, i Vu Đijenming.

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu je sa pravom postao neodvojivi deo velike porodice Konfucijevih instituta u čitavom svetu, koja danas obuhvata više od 500 instituta.

????????????????????????????????????

 

26052017_konfucije_4novo