СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА КОНФУЦИЈЕВОГ ИНСТИТУТА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ: ТРИ ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА – МНОГО ПРЕНЕТОГ ЗНАЊА

Познати кинески филозоф Кунг Фу Це, кога познајемо под латинским називом Конфуције, својевремено је изрекао мудрост да је познавати врлину, а не неговати је, прикупљати знања, а не продубљивати их, слушати како се о правди говори, а не упражњавати је, те увидети своје сопствене мане, а не отклањати их, оно што га највише забрињава. Управо је циљ Конфуцијевог института у Новом Саду, уз помоћ кинеских и српских лектора, заслужан за целисходно ширење кинеске културне баштине у Србији.

У петак, 26. маја 2017. је одржана Свечана академија поводом три године постојања Конфуцијевог института на Универзитету у Новом Саду, у сали др Зоран Константиновић на Филозофском факултету. Тим поводом присутнима су се обратили: потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Светлана Михић, као идекан Филозофског факултета и српски директор Конфуцијевог института проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, кинески директор Конфуцијевог института Џао Јоухуа, представници Ректората Универзитета у Новом Саду, представници Амбасаде НР Кине у Србији, Покрајине Џеђијанг и Универзитета из истоимене покрајине. Додељене су и награде најбољим полазницима Института, као и најуспешнијим ученицима на одржаном такмичењу у кинеској калиграфији и кинеском сликарству.

Наставак свечаности је био у дворцу Еђшег, где се налази истакнута уметничка поставка савремених слика и калиграфија, под називом ,,Нови пут свиле: Нови појас, нови пут“, истакнутих кинеских уметника Сија Веиге, Ванг Јун, и Ву Ђијенминг.

Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду је са правом постао неодвојиви део велике породице Конфуцијевих института у читавом свету, која данас обухвата више од 500 института.

????????????????????????????????????

 

26052017_konfucije_4novo