STUDENTSKO-UNIVERZITETSKI FORUM SRBIJE 2019.

Na Kopaoniku je 8. decembra 2019. godine svečano otvoren Studentsko-univerzitetski forum Srbije 2019, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu. Reč je o prvoj konferenciji takvog formata, koja je okupila više od 200 učesnika i studenata sa nekoliko univerziteta u Republici Srbiji.

U ime Univerziteta u Novom Sadu, svečanom otvaranju Foruma prisustvovala je prorektorka za nastavu prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović. Pozravljajući učesnike Foruma, prorektorka je studentima čestitala uspešnu organizaciju skupa, ističući da je cilj profesora, članova akademske zajednice, da osposobljavaju mlade ljudi da daju svoj doprinos razvoju i napretku sveta.

„Organizujući ovakve forume vi pokazujete da ste spremni da se borite za svoje ideje, da ne odustajete na prvoj prepreci, da verujete u sebe i da umete slobodno da iznosite svoja razmišljanja. A to je jedini preduslov za napredak“, poručila je studentima profesorka Podunavac-Kuzmanović. Ona je takođe podsetila na reči čuvenog naučnika Nikole Tesle da čovek od nauke ne cilja na trenutne rezultate, već je njegov rad kao rad čoveka na njivi – rad za budućnost.

Povodom svečanog otvaranja Foruma, prisutne su takođe pozdravili pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Igor Knežević, a svečanom otvaranju takođe su prisustvovali dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici prof. dr Aleksandar Grubor, predsednik Studentske konferencije Srbije Milan Savić, predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu Ana Todorović, predstavnici ustanova studentskog standarda u Republici Srbiji i druge zvanice.

Teme ovogodišnje konferencije odnose se na neka od najvažnijih pitanja koje se tiču studenata, među kojima su „odliv mozgova“ i Zakon o studentskom organizovanju. Na skupu učestvuju studenti Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.