STUDENTI UNIVERZITETA U NOVOM SADU NA PREDAVANJU O ZDRAVOM ŽIVOTU

Zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić, održala je večeras predavanje pod nazivom: „Rizično ponašanje i zdravstveni rizici adolescenata i studenata“, u Amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Predavanje je deo projekta: „Aktivni i zdravi studenti – zdravo i produktivno stanovništvo“, čiji je nosilac Medicinski fakultet, a učesnik na projektu Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu. Projekat ima za cilj da upozori studente na faktore rizika nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane, koji su odgovorni za pojavu prerane smrti od koronarne bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, malignih bolesti debelog creva i drugih lokalizacija, a takođe doprinose i pojavi depresije i osteoporoze.

Edukacija je namenjena svim studentima Univerziteta u Novom Sadu sa demonstracijom utvrđivanja stanja uhranjenosti, planiranja ishrane i prezentacije vežbi, a predviđen je i poseban rad sa grupama studenata koji već imaju povećan rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti (gojaznost, dijabetes, povišen krvni pritisak, endokrini poremećaji).

Edukacija u vidu radionica i okruglih stolova biće organizovana svake srede naredna tri meseca (mart, april i maj), u periodu od 19 do 20 sati u Amfiteatru Univerziteta u Novom Sadu.