СТУДЕНТИ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ НА ПРЕДАВАЊУ О ЗДРАВОМ ЖИВОТУ

Заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић, одржала је вечерас предавање под називом: „Ризично понашање и здравствени ризици адолесцената и студената“, у Амфитеатру Централне зграде Универзитета у Новом Саду.

Предавање је део пројекта: „Активни и здрави студенти – здраво и продуктивно становништво“, чији је носилац Медицински факултет, а учесник на пројекту Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду. Пројекат има за циљ да упозори студенте на факторе ризика недовољне физичке активности и неправилне исхране, који су одговорни за појаву преране смрти од коронарне болести срца, можданог удара, високог крвног притиска, дијабетеса типа 2, малигних болести дебелог црева и других локализација, а такође доприносе и појави депресије и остеопорозе.

Едукација је намењена свим студентима Универзитета у Новом Саду са демонстрацијом утврђивања стања ухрањености, планирања исхране и презентације вежби, а предвиђен је и посебан рад са групама студената који већ имају повећан ризик за настанак кардиоваскуларних болести (гојазност, дијабетес, повишен крвни притисак, ендокрини поремећаји).

Едукација у виду радионица и округлих столова биће организована сваке среде наредна три месеца (март, април и мај), у периоду од 19 до 20 сати у Амфитеатру Универзитета у Новом Саду.