STUDENTI SA INVALIDITETOM NA OPORAVKU U BANJI „KANJIŽA“

Šesnaest studenata Univerziteta u Novom Sadu sa delimično ili potpuno otežanim hodom i oslabljenom motorikom, boraviće deset dana na rehabilitaciji u Banji „Kanjiža“, zahvaljujući projektu „Rehabilitacija i lečenje studenata sa invaliditetom“, Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom, za koji je sredstva izdvojio Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Tim povodom za studente je organizovan svečani prijem u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, gde ih je pozdravio pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević istakavši da je Univerzitet najotvorenije mesto za sve naše različitosti.

„Nama je drago što podržavamo jedan veliki napor, hrabrost i odvažnost da se stvari menjaju, pre svega na ličnom planu, ali i te kako je važno da ohrabrimo buduće studente koji nalaze mesto za svoju afirmaciju upravo boreći se u društvu znanja, a ne u društvu diskriminacije i bilo kakvog otuđenja“, naglasio je sekretar Milošević i dodao da ima prostora za napredak, jer samo 3 procenta studenata su u populaciji osoba sa invaliditetom i istakao da se treba boriti da se taj procenat poveća.

„Mi iz Pokrajinskog sekretarijata, zajedno sa Udruženjem studenata sa invaliditetom i Univerzitetom činimo važan korak ka povećanju procenta budućih studenata, jer je to deo naše odgovornosti. Ono što će se desiti u budućnosti zavisi od naše sinergije i ukupne podrške jednom zdravom i humanom društvu“, zaključio je sekretar Milošević.

Prema rečima prorektorke za nastavu prof. dr Sanje Podunavac Kuzmanović Univerzitet u Novom Sadu je mesto koje je poznato po tome što prepoznaje sličnosti i slavi različitosti, jer jedino na taj način možemo biti bolji, činiti više i kreirati budućnost kakvu želimo.

Predsednica Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom  Ana Ilić istakla je da je značaj ovog projekta pre svega u izgradnji svesti o zdravim životnim navikama, ali i konkretnoj pomoći, odnosno rehabilitaciji, kojom se olakšava kretanje i svakodnevno funkcionisanje osoba sa invaliditetom.

Studenti sa invaliditetom će uz prisustvo ličnih pratilaca i dva edukatora, boraviti u Banji „Kanjiža“ u periodu od 15. do 25. jula 2019. godine, a osim pomoći u umanjenju posledica određenog oblika invaliditeta, studenti će imati priliku da kroz edukacije, diskusije i radionice steknu neophodne  veštine, značajne za buduće akademske građane.

Planiran je i sadržajan kulturno-umetnički program, kao što je: gostovanje rok grupe ,,Bubi Ka“, poseta grnčarskoj radionici ,,Barka“, pesničko veče Nenada Grujičića, gostovanje operske umetnice Ane Aleksić Šajrer i klavirske pratnje i poseta glumaca iz ,,Državnog posla“.