STANOVNICI VOJVODINE I EU SE BAVE SPORTOM ZBOG ZDRAVLJA, FIZIČKE KONDICIJE I OPUŠTANJA

Građani EU i građani Vojvodine podjednako se bave fizičkim vežbanjem i sportom, a kada je reč o bavljenju takozvanim fizičkim aktivnostima životnog stila, stanovništvo Vojvodine je aktivnije, glasi jedan od zaključaka današnje prezentacije rezultata naučno-istraživačkog projekta: „Evrobarometar: Fizička aktivnost stanovništva Vojvodine u kontekstu evrointegracija“, koji su predstavljeni u amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića ovo istraživanje je posebno važno, jer ukazuje na niz problema koji  mogu da se stave i u politiku zdravstva, ali i obrazovanja i rada.

„Važno je da kažemo da se ne razlikujemo mnogo od Evrope, ali isto tako da je potrebno mnogo raditi na tome da očuvamo i unapredimo zdravlje. Fizička aktivnost je za nekoga igra ili pitanje slobodnog vremena, ali ona predstavlja veliki kapital koji čuva zdravlje, unapređuje radnu sposobnost i održava čoveka u jednoj harmoniji u društvu, emotivnom, ekološkom i svakom drugom skladu“, naglasio je sekretar Milošević i dodao da je Sekretarijat podržao ovaj projekat zato što se njegovi rezultati reflektuju na brojne segmente rada jedne administracije, a veliku pomoć će pružiti i visokom obazovanju, ali i politici svih onih koji se bave kvalitetom života ljudi u Vojvodini.

Resorni sekretar Milošević je istakao da posebno mesto u politici Sekretarijata zauzima briga o fizičkoj aktivnosti studenata, jer njihova ukupna kulturna aktivnost, kojoj pripada i fizička kultura, odražava njihov intelektualni pogled na svet.

„Kada studenti završe fakultete, oni se vraćaju u svoje sredine i svoje slobodno vreme koriste tako da čuvaju i unapređuju zdravlje. Najveći rizici leže u činjenici da smo sve više gojazni i da smo kao društvo sve više stari“, kazao je sekretar Milošević, istakavši da su upravo ovi izazovi karakteristika vojvođanskog društva.

„Ne treba zaboraviti da su od četiri smrtana slučaja, za dva kriva kardiovaskularna oboljenja, a za to nema bolje prevencije od šetanja, plivanja, vožnje bicikla i na taj način možemo prevenirati više od 50 procenata smrtnosti“, zaključio je sekretar Milošević.

U Vojvodini se 38 procenata stanovništva bavi fizičkim vežbanjem ili sportom najmanje jednom nedeljno, dok je oko 9 procenata stanovništva potpuno neaktivno, odnosno, nikada se ne bave ni fizičkim vežbanjem, ni ostalim fizičkim aktivnostima.

Prema rezultatima istraživanja oko 40% stanovnika Vojvodine sedi više od 5.5 sati tokom običnog dana i ovakvo ponašanje je tipično za građane sa visokim obrazovanjem, studente, kancelarijske radnike i menadžere, kao i stanovnike urbanijih sredina.

Stanovnici Vojvodine i EU, kao tri najvažnija razloga za bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću, navode: zdravlje, fizičku kondiciju i opuštanje. S druge strane nedostatak slobodnog vremena i motivacije predstavljaju ključne prepreke za redovnije vežbanje. Idikativno je, međutim, da je nedovoljna motivacija tipična za mlado stanovništvo, između 15 i 24 godine, posebno ženskog pola.

Zaključak istraživanja nameće potrebu za kreiranjem strategije promocije fizičke aktivnosti, podsticanje vežbanja kod mladih u školi i na univerzitetu, ali i obogaćivanje ponude za starije osobe u fitnes centrima, sportskim klubovima i sportskim centrima.  Takođe, potrebno je da i same lokalne zajednice obezbede uslove za bavljenje fizičkom aktivnošću starijih stanovnika, kao i stanovnika nižeg obrazovnog i ekonomskog statusa, kroz ponudu besplatnih  ili subvencionisanih programa fizičke aktivnosti.

Na skupu su govorili i prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu, Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ APV, prof. dr Nebojša Maksimović, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu i prof. dr Višnja Đorđić, rukovodilac projekta.