SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI OBELEŽILA 175 GODINA POSTOJANJA

Članovi Srpske akademije nauka i umetnosti upriličili su danas svečanost povodom 175 godina od osnivanja ove renomirane institucije u zgradi Platoneuma u Novom Sadu. Tim povodom svečanosti su prisustvovali i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Miroslav Štatkić.
Predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Stevan Pilipović i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir S. Kostić pozdravili su prisutne i naglasili da obeležavanje 175 godina od osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti predstavlja sećanje na najumnije ljude koje je Srbija imala.
Društvo srpske slovesnosti osnovano je 1841. godine na predlog Jovana Sterije Popovića, Atanasija Nikolića i Dimitrija Isailovića. Sakupivši oko sebe sva značajnija imena srpske nauke i književnosti toga doba, otpočelo je Društvo srpske slovesnosti svoju delatnost radom na terminologiji, i to u cilju unapređenja srpskog jezika, kao i na prikupljanju arhivskog materijala, koji je tesno bio povezan sa kulturnom istorijom Srba. Poseban trud ulagan je da se rad usmeri po ugledu na neke naučnike, naučne institucije, akademije evropskih naroda onoga vremena, a da ga prilagode svojim mogućnostima.
U čast osnivačima akademik Jasmina Grković Mejdžor govorila je besedu: „Rodoljubni život Jovana Sterije Popovića“, dok je akademik Miro Vuksanović govorio besedu: „Detalji za autobiografiju Atanasija Nikolića“.
09112016_sanu_4