SREDNJOŠKOLCI KOJI NASTAVU POHAĐAJU NA MAĐARSKOM NASTAVNOM JEZIKU U POSETI UNIVERZITETU U NOVOM SADU

Učenici trećeg razreda srednjih škola koji nastavu pohađaju na mađarskom nastavnom jeziku posetili su u subotu 5. maja 2018. Poljoprivredni fakultet  Univerziteta u Novom Sadu. Posetu su organizovali članovi Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, koji od 2016. pružaju priliku srednjoškolcima da se upoznaju sa sistemom visokoškolskog obrazovanja koji se primenjuje na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.

Predstavljanju Poljoprivrednog fakulteta  Univerziteta u Novom Sadu prisustvovali su i pozdravili zainteresovane srednjoškolce pomoćnici u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Nela Milišić i dr Sabolč Halaši.

Tom prilikom pomoćnica Nela Milišić upoznala je srednjoškolce sa Univerzitetom u Novom Sadu i naglasila da se sastoji od 14 fakulteta, 9 visokih škola i 3 naučna instituta.

„Pripadati jednoj nacionalnoj zajednici je značajno za svakog čoveka, ali živeti u društvu koje je multikulturalno, kao ovo naše, je neprocenjivo. Budite ponosni na svoje specifičnosti i delite ih sa drugima, ali i učite iz različitih drugih nacionalnih zajednica u Vojvodini, jer tako širite svoje kapacitete i svoje znanje. Ono što je posebno, sutra kada budete intelektualci i kada budete pripadali eliti našeg društva, uvidećete da intelektualcima nije primarna osobina vera i nacija, oni pripadaju slobodnom delu društva koje odlikuje nezavisno i stručno mišljenje“, rekla je pomoćnica Milišić.

Pomoćnik dr Sabolč Halaši predstavio je srednjoškolcima programe koje Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost raspisuje za studente Univerziteta u Novom Sadu, kao što su: Javni konkurs za darovite studente, regresiranje prevoza studenata, učešće na naučnim skupovima u inostranstvu, kulturno – sportski vaučeri  i zimske edukativno – rekreativne aktivnosti u Ski centru Kopaonik.

Fotografije preuzete sa portala www.magyarszo.rs