СРЕДЊОШКОЛЦИ КОЈИ НАСТАВУ ПОХАЂАЈУ НА МАЂАРСКОМ НАСТАВНОМ ЈЕЗИКУ У ПОСЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ

Ученици трећег разреда средњих школа који наставу похађају на мађарском наставном језику посетили су у суботу 5. маја 2018. Пољопривредни факултет  Универзитета у Новом Саду. Посету су организовали чланови Националног савета мађарске националне мањине, који од 2016. пружају прилику средњошколцима да се упознају са системом високошколског образовања који се примењује на факултетима Универзитета у Новом Саду.

Представљању Пољопривредног факултета  Универзитета у Новом Саду присуствовали су и поздравили заинтересоване средњошколце помоћници у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, Нела Милишић и др Саболч Халаши.

Том приликом помоћница Нела Милишић упознала је средњошколце са Универзитетом у Новом Саду и нагласила да се састоји од 14 факултета, 9 високих школа и 3 научна института.

„Припадати једној националној заједници је значајно за сваког човека, али живети у друштву које је мултикултурално, као ово наше, је непроцењиво. Будите поносни на своје специфичности и делите их са другима, али и учите из различитих других националних заједница у Војводини, јер тако ширите своје капацитете и своје знање. Оно што је посебно, сутра када будете интелектуалци и када будете припадали елити нашег друштва, увидећете да интелектуалцима није примарна особина вера и нација, они припадају слободном делу друштва које одликује независно и стручно мишљење“, рекла је помоћница Милишић.

Помоћник др Саболч Халаши представио је средњошколцима програме које Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност расписује за студенте Универзитета у Новом Саду, као што су: Јавни конкурс за даровите студенте, регресирање превоза студената, учешће на научним скуповима у иностранству, културно – спортски ваучери  и зимске едукативно – рекреативне активности у Ски центру Копаоник.

Фотографије преузете са портала www.magyarszo.rs