СРЕДЊОШКОЛЦИ КОЈИ НАСТАВУ ПОХАЂАЈУ НА МАЂАРСКОМ НАСТАВНОМ ЈЕЗИКУ У ПОСЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ

Ученици трећег разреда средњих школа који наставу похађају на мађарском наставном језику посетили су у суботу 18. маја 2018. Пољопривредни факултет  Универзитета у Новом Саду. Посету су организовали чланови Националног савета мађарске националне мањине, који од 2016. пружају прилику средњошколцима да се упознају са системом високошколског образовања који се примењује на факултетима Универзитета у Новом Саду.

Представљању Пољопривредног факултета  Универзитета у Новом Саду присуствовала је и поздравила заинтересоване средњошколце подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић. Подсекретар Ковачевић је том приликом упознала ђаке са чињеницом да Универзитет у Новом Саду броји 14 факултета на којима се школује 50.000 студената, такође има и 3 института и 9 акредитованих високих школа.

„Живети у мултикултуралној средини каква је наша, предност је богатства у различитости која нас учи да, чувајући свој језички и национални идентитет, научимо да поштујемо и разумемо друге и с тим квалитетом закорачимо  у свет знања. Резултати наших студената прави су показатељ усмерења секретаријата, који обезбеђује подстицајне услове за даљи развитак научног стваралаштва студената и размену научно-стручних достигнућа, паралелно, афирмацију студентског активизма“, рекла је подсекретар Ковачевић и додала да Секретаријат кроз своје програме издваја средства за даровите студенте, регресирање превоза студената и учешће на научним скуповима у иностранству.

„Ослушкујући потребе студената за садржајном животном стварношћу, Секретаријат је определио значајна финансијска средства за: културно-спортске ваучере, едукативно-рекреативне активности студената у Ски центру Копаоник, боравак студената са инвалидитетом на рехабилитацији у „Бањи Кањижа“ и учешће студената у реализацији Европског омладинског олимпијског фестивала младих, ЕYOF 2019.“, закључила је подсекретар Катарина Ковачевић.