СЕКРЕТАРИЈАТ ПО ПРВИ ПУТ ФИНАНСИРА ИСТРАЖИВАЧКО-УМЕТНИЧКЕ ПРОЈЕКТЕ

На конференцији за новинаре која је одржана данас у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду било је речи о финансирању пројеката Академије уметности. Наиме, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност расписао је по први пут 31. марта 2017. Јавни конкурс за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у пољу уметности на територији Аутономне Покрајине Војводине.

Тим поводом, ресорни секретар проф. др Зоран Милошевић, са поносом истиче да је Секретаријат по први пут ове године препознао истраживачки фокус уметности.

„ Ми смо у креирању ове политике пошли од тога да је потенцијал уметничког стваралаштва толико снажан да је тужно што то и раније није препознато. Данас смо креирали оно што је наша будућност, јер препознати уметничко стваралаштво значи веровати у лепо, као и доказ да култура није само материјално, него и духовно стваралаштво“ нагласио је Милошевић.

Декан Академије уметности у Новом Саду, проф. Синиша Бокан, истакао је да је Академији по први пут пружена шанса да учествује у уметничко-истраживачким пројектима, као и да је то веома значајно не само због материјалних средстава, већ и због чињенице да ће уметничко-истраживачки пројекти први пут бити институционализовани, као облик деловања наставника и студената, који ће бити укључени у њихову реализацију.

„ Огромни значај овог пројектног циклуса је у томе што су установљени критеријуми по којима се вреднују уметничко-истраживачки радови и то ће за нас бити један генератор, на основу кога ће наши наставници покушати да испуне зацртане критеријуме“, рекао је Бокан.

Од укупно 10 пројеката, 8 је добила Академија уметности, и то: 4 пројекта из области музичке уметности, 2 пројекта и области ликовне уметности, 1 из области примењене уметности и 1 интердисциплинаран. Конкурс је завршен 28. априла, а финансијским планом Секретаријата за овај Конкурс издвојено је 5 милиона динара.