СЕКРЕТАР МИЛОШЕВИЋ У ВИСОКОЈ ШКОЛИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ВАСПИТАЧА НОВИ САД

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност,  проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас свечаном отварању Конференције о усклађивању студијских програма за струковне васпитаче. На Конференцији су представљени резултати пројекта: „Хармонизација курикулума за образовање васпитача у Србији“ (TEACH). Пројекат је започео у децембру 2013, а његов основни циљ је усаглашавање студијских програма за образовање васпитача на четири високе школе струковних студија у Србији (Вршац, Нови Сад, Крушевац и Сремска Митровица). Тим поводом ресорни секретар Милошевић нагласио је важност дијалога и повезивања са пријатељима у окружењу, јер то неминовно утиче и на наш образовни и васпитни систем.

„Људски род памти да су нови стандарди знали да се успоставе тако што једна цивилизација порази другу. Ово је добар пример када хармонизујемо односе са нашим партнерима-пријатељима, јер ћемо им понудити нешто што је добро из наше праксе, а преузети оно што је добро у њиховој пракси. Данас је осим изградње путева и фабрика, веома важно и како креирамо васпитно-образовни процес. С тим у вези, Секретаријат ће следеће године расписати нове развојно-истраживачке пројекте, који ће бити намењени искључиво високим струковним школама“, рекао је Милошевић.

Координаторка пројекта Јелена Пртљага са Високе школе струковних студија за васпитаче „Михаило Павлов“ из Вршца истакла је да било какав вид сарадње пружа могућност да сагледате и позиционирате сами себе.

„Не треба заборавити да је ТЕМПУС програм, преко кога је овај пројекат финансиран, намењен заправо универзитетском образовању и веома мали број високих школа има могућност да конкурише. Ми смо овим пројектом, као Конзорцијум четири школе, показали да и високе школе могу имати квалитетне пројекте и да су у стању да испуне све циљеве који су зацртани“, рекла је Пртљага.

Захваљујући средствима која су обезбеђена за реализацију овог пројекта, четири високе школе за васпитаче набавиле су компјутерску и дидактичку опрему у вредности од 180.000,00 евра, а више од 100 професора и студената је било у студијским посетама универзитетима у: Манчестеру, Марибору и Баји.img_3481jpg