SEKRETAR MILOŠEVIĆ U POSETI VISOKOOBRAZOVNIM USTANOVAMA U SUBOTICI

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević posetio je danas, zajedno sa svojim saradnicima, visokoobrazovne ustanove u Subotici i razgovarao sa njihovim predstavnicima o aktuelnim pitanjima.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, krajem prošle godine postao je pravno lice, tako da je sada 14. punopravni član Univerziteta u Novom Sadu. Tim povodom sekretar Milošević je izjavio da je to od uzuzetnog značaja za mađarsku intelektualnu zajednicu, ali i celu Vojvodinu.

„Ono što je posebno značajno, to je da je ova odluka doneta jednoglasno, na Skupštini AP Vojvodine, a za nju su glasali i predstavnici vlasti i opozicije“, istakao je Milošević i dodao da je pravna samostalnost kruna višedecenijskog zalaganja i rada.

„Našoj intelektualnoj zajednici je na ponos što prepoznaje značaj nacionalnih manjina, ali i odgovornost da se pre svega radom, stvaralaštvom, odgovori univerzalnim pravilima konstituisanja jedne visokoobrazovne institucije“, zaključio je sekretar Milošević.

Za rukovodstvo ove ustanove, promena statusa je veoma  značajan korak unapred, jer više nisu u pravnoj nadležnosti Rektorata, već su ravnopravni sa ostalih 13 članica Univerziteta u Novom Sadu.

„To u praksi znači da Fakultet može da obavlja poslove i raspolaže svojom imovinom neograničeno. To nam daje mogućnost da se razvijamo, podmađujemo kadar i otvara perspektive koje po starom statusu, dok nismo bili pravno lice, nisu bile moguće“, objašnjava Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta

U razgovorima sa rukovodstvom Ekonomskog fakulteta i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera,  resorni sekretar imao je priliku da se na licu mesta upozna sa problemima i planovima ovih obrazovnih ustanova.

„Visoka škola se suočava sa infrastrukturnim problemima, uradili smo dosta na energetskoj efikasnosti same zgrade, ali treba da se reši amfiteatar i drugi prostori, kako bi nastava mogla nesmetano da se odvija“, dodao je Milišević.

„Kada je reč o Ekonomskom fakultetu, sa upravom Fakulteta smo razgovarali o organizaciji naučnih skupova i članstvu u Razvojnoj agenciji Vojvodine. Zahvaljujući ovim ustanovama, Subotica je, posle Novog Sada, najznačajniji univerzitetski centar u Vojvodini. Izuzetno je značajno da se Subotica neguje kao važno studentsko odredište“, zaključio je sekretar Milošević.

preuzeto sa portala Subotica.com