SEKRETAR MILOŠEVIĆ U POSETI BANJOJ LUCI

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, boravio je danas u radnoj poseti Banjoj Luci i tom prilikom se sastao sa direktorkom Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, doc. dr Biljanom Vojvodić i ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Vlade Republike Srpske mr Srđanom Rajčevićem.

Sekretar Milošević i direktorka Vojvodić razgovarali su o različitim oblicima saradnje u oblasti visokog obrazovanja između Republike Srpske i AP Vojvodine. Na sastanku je, takođe, bilo reči o projektu „Jedinstveni informacioni sistem za podršku poslovnim procesima Agencije za akreditaciju u visokom obrazovanju Republike Srpske“, finansiranom od strane Pokrajinskog sekretarijata, koji je već u fazi realizacije. Nosilac ovog projekta je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a projekat ima za cilj uspostavljanje informacionog sistema koji će unaprediti rad Agencije. Informacioni sistem će stvoriti pretpostavke za kreiranje platforme za onlajn prijavljivanje eksterne evaluacije visokoškolskih ustanova, formiranje referentne baze podataka akreditovanih studijskih programa, prema standardima za akreditaciju i formiranje modela politika za uporednu analizu sistema kvaliteta u visokom obrazovanju između AP Vojvodine i Republike Srpske.

Nakon sastanka sa direktorkom Vojvodić, sekretar prof. dr Zoran Milošević sastao se sa ministrom mr Srđanom Rajčevićem sa kojim je razgovarao o aktuelnostima iz oblasti unapređenja naučnoistraživačkog rada, kao i razvojnim perspektivama saradnje akademske i naučne zajednice univerziteta iz Republike Srpske i Univerziteta u Novom Sadu, a u cilju jačanja međusobnih odnosa i unapređenja dalje saradnje u toj oblasti.

Protokol o saradnji između AP Vojvodine i Republike Srpske, koji je potpisan 2017. godine u Pokrajinskoj vladi, otvorio je mogućnost intenziviranja saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, poljoprivrede, razmene znanja naučnih instituta, kao i povezivanja univerziteta, a u maju 2018. obnovljen je međuuniverzitetski sporazum o akademskoj saradnji koji, između ostalog, predviđa umrežavanje i razmenu akademskog osoblja i studenata.