СЕКРЕТАР МИЛОШЕВИЋ У ПОСЕТИ БАЊОЈ ЛУЦИ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, боравио је данас у радној посети Бањој Луци и том приликом се састао са директорком Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске, доц. др Биљаном Војводић и министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Владе Републике Српске мр Срђаном Рајчевићем.

Секретар Милошевић и директорка Војводић разговарали су о различитим облицима сарадње у области високог образовања између Републике Српске и АП Војводине. На састанку је, такође, било речи о пројекту „Јединствени информациони систем за подршку пословним процесима Агенције за акредитацију у високом образовању Републике Српске“, финансираном од стране Покрајинског секретаријата, који је већ у фази реализације. Носилац овог пројекта је Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, а пројекат има за циљ успостављање информационог система који ће унапредити рад Агенције. Информациони систем ће створити претпоставке за креирање платформе за онлајн пријављивање екстерне евалуације високошколских установа, формирање референтне базе података акредитованих студијских програма, према стандардима за акредитацију и формирање модела политика за упоредну анализу система квалитета у високом образовању између АП Војводине и Републике Српске.

Након састанка са директорком Војводић, секретар проф. др Зоран Милошевић састао се са министром мр Срђаном Рајчевићем са којим је разговарао о актуелностима из области унапређења научноистраживачког рада, као и развојним перспективама сарадње академске и научне заједнице универзитета из Републике Српске и Универзитета у Новом Саду, а у циљу јачања међусобних односа и унапређења даље сарадње у тој области.

Протокол о сарадњи између АП Војводине и Републике Српске, који је потписан 2017. године у Покрајинској влади, отворио је могућност интензивирања сарадње у области културе, образовања, пољопривреде, размене знања научних института, као и повезивања универзитета, а у мају 2018. обновљен је међууниверзитетски споразум о академској сарадњи који, између осталог, предвиђа умрежавање и размену академског особља и студената.