SEKRETAR MILOŠEVIĆ PRIREDIO PRIJEM ZA NAJBOLJEG MLADOG ISTRAŽIVAČA

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas prijem u Pokrajinskoj vladi za doc. dr Bojanu Dinić, sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koja je prvi istraživač sa prostora Balkana koji je dobio prestižnu međunarodnu nagradu za najboljeg mladog istraživača.

Ovu nagradu dodeljuje renomirano Internacionalno društvo za izučavanje individualnih razlika, a docentkinji Dinić uručena je na konferenciji ISSID 2019. u Firenci.

Pozdravljajući dobitnicu prestižne nagrade doc. dr Bojanu Dinić, sekretar Milošević je naglasio da uspeh mladih nikada ne iznenađuje.

„U stvaralaštvu se ne delimo na mlade i stare. Društvo se, zapravo, meri po harmonizovanosti generacija, pa ukoliko smo povezali generacije, imamo više šanse za uspeh“, naglasio je sekretar Milošević i dodao: „Katedra za psihologiju ima šta da nauči svoje studente, a ovaj uspeh predstavlja plod sinergije svih prethodnika, ali i velike posvećenosti i talenta koleginice Dinić“, zaključio je sekretar Milošević.

Govoreći o planovima za sledeću godinu, sekretar Milošević je rekao da će javnost imati priliku da se upozna sa najcitiranijim istraživačima iz svih naučnih oblasti.

„Takođe, pozvaćemo naše mlade kolege koje rade u širom sveta da dođu u Novi Sad, jer možemo ići napred samo ako spajamo generacije, kao i različite poglede na društvo“, kazao je Milošević.

Oblast istraživanja doc. dr Bojane Dinić obuhvata ispitivanje „mračne strane“ ličnosti i ponašanja, kao što su: agresivnost, psihopatija i narcizam, a član je i tima prve blizanačke studije u Srbiji.

„Meni je drago da je naša zemlja prepoznata, a ne samo ja kao Bojana Dinić. Takođe, Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu su prepoznati kao institucije koje mogu ozbiljno komparirati sa uglednim univerzitetima u celom svetu“, rekla je dobitnica nagrade doc. dr Bojana Dinić i dodala da joj nagrada predstavlja pokretač za naredne aktivnosti i ostvarivanje saradnje sa kolegama iz drugih instituta.

Nagrada se dodeljuje od 1995. i to jednom u dve godine, a na osnovu celokupnog kvaliteta rada istraživača. Prema rečima prof. dr Snežane Smederevac sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta i mentorke docentkinje Dinić, do sada su nagradu dobijali kandidati koji dolaze iz zemalja koje mogu da prate naučne trendove koji podrazumevaju visok tehnološki napredak i kvalitetne podatke.

„Bojanina oblast istraživanja je takva da je ona uspešno iskombinovala eksperimentalne procedure sa psihometrijskim aspektima psihološkog istraživanja i pružila novi pogled na veoma važne teme, koje su relevantne za savremeno društvo“, naglasila je profesorka Smederevac.