SEKRETAR MILOŠEVIĆ POZDRAVIO STUDENTE UNIVERZITETA U NOVOM SADU, VOLONTERE EYOF-a

Povodom održavanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, od 9. do 16. februara 2019. godine, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu danas je priređen svečani prijem studenata Univerziteta u Novom Sadu, koji će kao volonteri učestvovati na ovom velikom, sportskom, olimpijskom takmičenju za mlade između 14 i 18 godina.

Studente volontere pozdravio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, koji je istakao važnost povezivanja mladih ljudi regiona i sportskog događaja, koji, iz ugla politike nosi poruku mira i regionalne stabilnosti, dok iz ugla studenata predstavlja poruku ljubavi i radosti što se drugima čini radost.

„Vrlo je važna poruka koju šalju mladi ljudi,ona je vanvremenska i nije ograđena ni prostorom, ni carinama, ni kvotama. Ljubav je univerzalna, povezuje mlade ljude i šalje snažnu poruku da je politika prijateljstva, solidarnosti i dobrosusedstva, uvek dobrodošla“, rekao je sekretar Milošević.

Saradnju Univerziteta u Novom Sadu i EYOF-a sekretar Milošević prepoznao je kao bitan korak u približavanju akademskih zajednica: grada prestonice sporta sa mladim ljudima iz Novog Sada, grada mladosti i kulture, jer ,,voljom, željom i aktivnostima  mladih volontera otkrivaju se  prava lica naših naroda i taj put treba slediti u budućnosti“.

Univerzitet u Novom Sadu i EYOF 2019. zaključili su u prvoj polovini 2018. godine Sporazum o poslovnoj saradnji za potrebe kontinuirane recipročne podrške aktivnostima u vezi sa uspešnom pripremom organizacije i održavanja zimskog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019. godine. EYOF 2019. prezentacijom je predstavljen akademskoj zajednici Univerziteta u Novom Sadu 7. decembra 2018. godine u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Na osnovu uspostavljene saradnje Univerziteta sa organizacijom EYOF 2019, 43 studenta Univerziteta u Novom Sadu učestvovaće u realizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

U okviru EYOF-a 2019, mladi sportisti će se takmičiti u velikom broju zimskih sportova, kao što su: snoubord, skijaško trčanje, alpsko skijanje, hokej na ledu, brzo klizanje, umetničko klizanje, biatlon i karling. Takmičenja će biti održana na više lokacija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu i njihovoj bližoj okolini, uključujući ski centre na Bjelašnici i Jahorini.

Zamisao o Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF) predstavio je 1990. godine Žak Rog, bivši predsednik Evropskih olimpijskih komiteta, s ciljem da mladim sportistima omogući upoznavanje sa Olimpijskim pokretom i približi im olimpijske vrednosti i ideale: negovanje tolerancije, poštenja, prijateljstva, kao osnovnih humanističkih principa; istovremeno razvijanje svesti o zdravoj konkurenciji, značaju i vrednostima ideala sadržanih u Olimpijskoj povelji.