SEKRETAR MILOŠEVIĆ OTVORIO LABORATORIJU ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU I ROBORIKU

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević otvorio je danas Laboratoriju za veštačku inteligenciju i roboriku u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Tim povodom sekretar Milošević je izjavio da je naša obaveza da pratimo sve ono što čini obeležje četvrte industrijske revolucije, a to su digitalizacija u ekonomiji, ali i moderni studijski programi koji su oslonjeni na internacionalizaciju i snažnu povezanost sa privredom.

„Ukoliko je privreda digitalizovana, logično je da će i obrazovni proces  poprimiti takva obeležja. Otvaranje Laboratorije predstavlja veliki korak, jer pokazuje s jedne strane sinergiju privrede, a s druge strane visokog obrazovanja, ali i razvojno-istraživačkih inicijativa, jer daleko snažnije povezuje praksu i visoko obrazovanje“, rekao je sekretar Milošević.

Laboratorija je formirana uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru projekta Razvoj visokog obrazovanja. Svrha Laboratorije je da studentima i istraživačima Škole, omogući upoznavanje sa savremenim tehnologijama i istraživanje u oblasti veštačke inteligencije, robotike, 3d štampe i interneta, kao bitnim komponentama novog talasa industrijske revolucije „Industry 4.0.“.

Ova Laboratorija predstavlja okosnicu inoviranog studijskog programa Primenjena informatika,  Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu.  Studenti ovog programa imaće priliku da,  uz mentorstvo profesora iz više nastavnih predmeta i stručnjaka iz prakse, učestvuju u projektno orijentisanim praktičnim zadacima, koji će predstavljati simulaciju rada u preduzećima. Na taj način će kroz praktičnu nastavu proveriti i povezati stečena znanja iz više predmeta, razvijati timski i preduzetnički duh, unaprediti svoje „meke veštine“ i veštine komunikacije, bliže se upoznati sa izazovima rada u preduzećima, ali i sa budućim potencijalnim poslodavcima.