СЕКРЕТАР МИЛОШЕВИЋ НА СКУПУ О ИСТРАЖИВАЊУ МАЊИНА У КАРПАТСКОМ БАСЕНУ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић поздравио је у суботу, 30. новембра 2019. учеснике скупа „Студије етницитета у Карпатском басену“, у организацији Академског савета војвођанских Мађара. Том приликом секретар Милошевић говорио је о томе какви су кораци предузети у Војводини у циљу остваривања мањинских права. Милошевић је истакао да је Војводина мултикултурална средина, те да је увек важно отворити питања која за свој циљ имају оснаживање веза између нација.

„Уверен сам да ћемо наћи решења која Европа очекује. Ми смо једна заједница у региону, заједница националних заједница, али је увек добро отворити питања која јачају нашу везу“, истакао је секретар Милошевић.

Скуп је одржан у Студентском дому „Европа“, а основни циљ скупа је размена искустава и идеја у области истраживања етницитета у региону. Истраживачи су стигли из Мађарске, Закарпатске области, Трансилваније, Словачке и Војводине.

Имре Лендак, председник Академског савета војвођанских Мађара истакао је да ће на скупу бити речи о различитим проблемима у мањинским истраживањима и животу мањина у целости, а на округлом столу ће се разговарати о изазовима мањинских истраживања и могућностима у тој области.

Скупу је присуствовао и др Балинт Пастор, посланик у Скупштини Републике Србије, који је тим поводом истакао да је институционализација мањинског истраживања у Војводини важно питање, и да уколико постоји кадар који би се њиме бавио, онда је важно да се Национални савет мађарске националне мањине тиме позабави и иницира оснивање једне такве институције.

Само саветовање се састојало од десет предавања, подељених у две сесије и два округла стола. Међу предавачима су се нашли високи представници релевантних институција, као што су: Тибор Варади из Српске академије наука и уметности, Одбор за проучавање националних мањина и људских права, Ласло Елеш са Института за мањинска истраживања Форум, Комарно, Словачка, Атила Пап из Мађарске академије наука, Будимпешта, Иштван Хорват са Института за мањинска истраживања у Румунији, Иштван Черничко из Украјине и Лазар Жолт са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Учешће у скупу узео је и др Саболч Халаши, помоћник у покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност.