ПОТПРЕДСЕДНИК МИЛИЋЕВИЋ И СЕКРЕТАР МИЛОШЕВИЋ ПОСЕТИЛИ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ

Потпредседник Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, посетили су данас Природно-математички факултет у Новом Саду. У разговору са руководством факултета, другог по величини у оквиру Универзитета у Новом Саду, било је речи о унапређењу услова за рад, кроз суфинансирање радова на инвестиционом одржавању зграда Факултета, и, посебно, о стварању услова за унапређење образовања и наставних процеса, кроз подршку одређеним пројектима којима се доприноси повезивању науке са привредом и већим запошљавањем високообразованих људи.

„Економски раст који смо зацртали као главни циљ Покрајинске владе, не можемо остварити без примене савремених научних достигнућа и технологије. Желимо да сва она знања која се стичу на Универзитету добију практичну примену, пре свега, у привреди“, рекао је у изјави за медије потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и додао да ће се под покровитељством Покрајинске владе почетком децембра по први пут одржати један нови сајам са идејом повезивања науке са привредом.

С обзиром на то да области информационих технологија и туризма имају значајан потенцијал за економски развој АП Војводине, те да се управо на Природно-математичком факултету школује велики број младих људи ових профила, Милићевић је рекао да постоји реална потреба да се искористи знање и професора и студената у тој области, на чему ће се у наредном периоду интензивно радити.

У том смислу, на састанку je разматрана иницијатива да се већ наредне године реализује програм који ће повезати два департмана: Департмана за географију, туризам и хотелијерство и Департмана за математику и информатику, да се информационе технологије искористе у туристичке сврхе и да се, у сарадњи са Туристичком организацијом Војводине, сачини платформа која ће омогућити видљивост туристичке понуде Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је, такође, изјавио да ће се у инвестиционо одржавање на ПМФ ове године уложити више од 11,5 милиона динара: за рушење постојећег и изградњу новог бункера за хемикалије, чиме се ослобађа и простор за нову зграду Биосенс института, те за адаптације просторија за студентске организације и за хербаријумски депо.

Декан ПМФ проф. др Милица Павков Хрвојевић је рекла да јој је посебно драго што су у Покрајинској влади препознали да ПМФ, који негује пре свега фундаменталне науке, има потенцијал и у областима које су од значаја за савремено друштво и привреду.

„Желели бисмо да уз подршку Покрајинске владе наша регија, Војводина, у областима информационих технологија и туризма, постане генератор развоја, пружи младима шансу за запошљавање, јер рад у тим областима младима омогућава да раде светски признате струке, да раде један креативан посао и да остану у нашој земљи“, изјавила је проф. др Милица Павков Хрвојевић.

На састанку на Природно-математичком факултету учествовали су покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, заменица покрајинског секретара проф. др Душица Ракић и директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић.

16052017_milicevic_pmf-06novo