SEKRETAR MILOŠEVIĆ ČESTITAO STUDENTIMA MEĐUNARODNI DAN STUDENATA

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uputio je studentima Univerziteta u Novom Sadu, kao i studentima svih visokoškolskih ustanova u AP Vojvodini čestitku povodom obeležavanja Međunarodnog dana studenata.

„Dragi studenti,

Želim vam srećan Dan studenata, sa nadom da ćemo sledeće godine ovaj značajan datum obeležiti u lepšim okolnostima. Kao i uvek u teškim situacijama, vi ste svojim angažovanjem pokazali da ste dostojni članovi akademske zajednice. Vaša mladost, energija i želja za obrazovanjem su pokretači novih ideja i graditelji perspektivnije budućnosti, a vaša dela ponos budućim generacijama. Zajedno ćemo učiniti da naša obrazovna i naučna javnost budu vrednovane na način kako to i zaslužuju i da se veoma brzo uključimo i stanemo u red najboljih i najprestižnijih.“

Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine, događaj u kome su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije te zemlje. Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni su u kasarne. Danas ovaj dan obeležavaju studentske organizacije u celom svetu.