ŠARČEVIĆ: SREMSKI KARLOVCI DA POSTANU SRPSKI HAJDELBERG

Sremski Karlovci bi trebalo da postanu „srpski Hajdelberg“, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, tokom obilaska Karlovačke gimnazije.

U toj najstarijoj srpskoj gimnaziji su, u okviru Programa modernizacije škola, u toku radovi na sanaciji fasade, vodovoda i kanalizacije, čija je vrednost 202.808 evra. Završetak radova najavljen je za 14. april.

Šarčević je ocenio da je Karlovačka gimnazija „institucija i da je njen doprinos srpskom obrazovanju nemerljiv“, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je rekao da je vreme da se ide korak dalje od ideje da se promoviše studiranje u Srbiji i da se uradi ono što su mnoge zemlje već uradile.

„Mi smo pošli od ideje da Sremski Karlovci postanu srpski Hajdelberg i da to zaista osmislimo kao jedan grad obrazovnog i kulturnog profila gde bi se svi postojeći kapaciteti uključili u te projekte pre svega internacionalne studije i tu vrstu obrazovanja“, kazao je ministar Šarčević.

On je najavio da će danas o tome razgovarati i sa sremskim episkopom Srpske pravoslavne crkve Vasilijem.

Današnjem sastanku u Sremskim Karlovcima prisustvovali su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.