ШАРЧЕВИЋ: ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИЦИ И ЗА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је у уторак 13. фебруара 2018. да је Нацрт Закона о уџбеницима који предвиђа увођење дигиталних уџбеника у завршној фази, као и да ће они бити обезбеђени и  ђацима припадницима националних мањина који похађају средњу школу у Републици Србији.

На састанку са представницима Хрватског националног већа Шарчевић је рекао да очекује да ће се Нацрт закона за недељу дана наћи пред Владом Србије, а  у скупштинској процедури на пролеће.

Нови закон о уџбеницима имаће велики значај и за образовање хрватске, али и других националних мањина, додао је Шарчевић и нагласио да је потребно  разговарати о оснивању катедре за хрватски језик и о лекторима.

Представници Хрватског националног већа оценили су да постоји добра сарадња са Министарством, просвете, науке и технолошког развоја. Указали су на потребу повећања броја средњошколских профила на хрватском језику, истичући као потешкоћу  језичку стручност кадрова који предају на хрватском језику.

Копредседавајући Међувладиног мешовитог одбора Србије и Хрватске и државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак, рекао је да су  отворена питања више ствар дијалога, него измене прописа.

Састанку су присуствовали и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић и проф. др Светлана Михић, подсекретар у покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност.