SAJAM „NAUKA ZA PRIVREDU“ 4. I 5. DECEMBRA NA NOVOSADSKOM SAJMU

u Svečanom salonu Novosadskog sajma danas je organizovana konferencija za novinare povodom održavanja poslovnog Sajma „Nauka za privredu“, 4. i 5. decembra 2017. u Kongresnom centru „Master“. Sajam se organizuje uz podršku i saradnju Pokrajinske Vlade, Novosadskog sajma i Privredne komore Vojvodine.

Budući da je cilj Sajma povezivanje naučnih institucija i organizacija sa firmama i kompanijama, primena naučnih znanja i projekata u privredi i tačan uvid u realne potrebe tržišta, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost je podržao organizaciju Sajma sa 4 miliona dinara, kao i nastup fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, univerziteta u Crnoj Gori i Republici Srpskoj i Razvojne agencije Vojvodine.

„Sajam je jedan od načina da fakulteti pronađu izvore finansiranja u privredi, kao i da se fakulteti i instituti pozicioniraju, kao nosioci privrednog razvoja“, rekao je pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević i dodao da bi firme i kompanije trebalo da razvojnu perspektivu traže u nauci, jer je Univerzitet moćan generator razvoja privrede, inovacija i novih tehnologija, a to je jedini realan put ka prosperitetu i izlasku iz ekonomske krize.

Prema rečima generalnog direktora, Slobodana Cvetkovića, Novosadski sajam je otvorio vrata za saradnju sa institucijama, udruženjima i pojedincima koji imaju inicijativu i kojima je za realizaciju ideja potrebna podrška. Kao rezultata toga održano je značajno više manifestacija na Sajmu i povećan je broj dana tokom kojih su angažovani sajamski kapaciteti.

„U razgovorima sa predstavnicima Pokrajinske Vlade, došli smo do zaključka da nauka i privreda nisu dovoljno povezane i da organizovanjem sajamske priredbe možemo tu vezu da ojačamo, učinimo kvalitetnijom i doprinesemo razvoju i privrede i naučnoistraživačke delatnosti“, rekao je Cvetković. Prema njegovim očekivanjima Sajam „Nauka za privredu“ biće kruna uspešne 2017. godine.

Od 14 fakulteta i tri instituta u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, 4. i 5. decembra neće se predstaviti samo jedan fakultet, dok će svi drugi ponuditi komercijalno primenjive proizvode i usluge.

„Novosadski univerzitet će nastupom na Sajmu predstaviti aktuelne projekte, rad 244 laboratorije koliko ih radi na fakultetima i institutima, biće predstavljeni i centri koji rade u sklopu Univerziteta, a sve u cilju komercijalne primene znanja i tehnologija“, naglasio je prorektor za finansije i organizaciju Univerziteta, Saša Orlović.

Prema rečima predsednika Privredne komore Vojvodine, Boška Vučurevića, 2.000 privrednika je pozvano na Sajam koji je prilika da privreda prepozna i dobije maksimalnu korist od onoga što fakulteti nude. Dobar ambijent i atmosferu koja omogućava saradnju na obostranu korist, prepoznale su i lokalne samouprave, koje će ,takođe, biti prisutne na Sajmu.

Drugog dana sajma, 5. decembra, organizuju se B2B susreti predstavnika naučnih institucija i privrednika, biće održani od 10 do 13 časova. Do sada se prijavilo oko 30 učesnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i naše zemlje. Registracija je besplatna, ali neophodna i svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb platformi naukazaprivredu.talkb2b.net .

Predviđeni su i stručni skupovi. U ponedeljak, 4. decembra, centralna tema razgovora biće dostignuća naučne zajednice, ali i potencijali budućeg Naučnog-tehnološkog parka u Novom Sadu. Drugog dana će fokus biti na informacionim tehnologijama u službi nauke i privrede.