САЈАМ „НАУКА ЗА ПРИВРЕДУ“ 4. И 5. ДЕЦЕМБРА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

у Свечаном салону Новосадског сајма данас је организована конференција за новинаре поводом одржавања пословног Сајма „Наука за привреду“, 4. и 5. децембра 2017. у Конгресном центру „Мастер“. Сајам се организује уз подршку и сарадњу Покрајинске Владе, Новосадског сајма и Привредне коморе Војводине.

Будући да је циљ Сајма повезивање научних институција и организација са фирмама и компанијама, примена научних знања и пројеката у привреди и тачан увид у реалне потребе тржишта, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност је подржао организацију Сајма са 4 милиона динара, као и наступ факултета Универзитета у Новом Саду, универзитета у Црној Гори и Републици Српској и Развојне агенције Војводине.

„Сајам је један од начина да факултети пронађу изворе финансирања у привреди, као и да се факултети и институти позиционирају, као носиоци привредног развоја“, рекао је покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић и додао да би фирме и компаније требало да развојну перспективу траже у науци, јер је Универзитет моћан генератор развоја привреде, иновација и нових технологија, а то је једини реалан пут ка просперитету и изласку из економске кризе.

Према речима генералног директора, Слободана Цветковића, Новосадски сајам је отворио врата за сарадњу са институцијама, удружењима и појединцима који имају иницијативу и којима је за реализацију идеја потребна подршка. Као резултата тога одржано је значајно више манифестација на Сајму и повећан је број дана током којих су ангажовани сајамски капацитети.

„У разговорима са представницима Покрајинске Владе, дошли смо до закључка да наука и привреда нису довољно повезане и да организовањем сајамске приредбе можемо ту везу да ојачамо, учинимо квалитетнијом и допринесемо развоју и привреде и научноистраживачке делатности“, рекао је Цветковић. Према његовим очекивањима Сајам „Наука за привреду“ биће круна успешне 2017. године.

Од 14 факултета и три института у склопу Универзитета у Новом Саду, 4. и 5. децембра неће се представити само један факултет, док ће сви други понудити комерцијално примењиве производе и услуге.

„Новосадски универзитет ће наступом на Сајму представити актуелне пројекте, рад 244 лабораторије колико их ради на факултетима и институтима, биће представљени и центри који раде у склопу Универзитета, а све у циљу комерцијалне примене знања и технологија“, нагласио је проректор за финансије и организацију Универзитета, Саша Орловић.

Према речима председника Привредне коморе Војводине, Бошка Вучуревића, 2.000 привредника је позвано на Сајам који је прилика да привреда препозна и добије максималну корист од онога што факултети нуде. Добар амбијент и атмосферу која омогућава сарадњу на обострану корист, препознале су и локалне самоуправе, које ће ,такође, бити присутне на Сајму.

Другог дана сајма, 5. децембра, организују се Б2Б сусрети представника научних институција и привредника, биће одржани од 10 до 13 часова. До сада се пријавило око 30 учесника из Црне Горе, Босне и Херцеговине и наше земље. Регистрација је бесплатна, али неопходна и сви заинтересовани могу се пријавити на веб платформи naukazaprivredu.talkb2b.net .

Предвиђени су и стручни скупови. У понедељак, 4. децембра, централна тема разговора биће достигнућа научне заједнице, али и потенцијали будућег Научног-технолошког парка у Новом Саду. Другог дана ће фокус бити на информационим технологијама у служби науке и привреде.