PUTUJUĆI STUDENTSKI SAJAM U NOVOM SADU

Rektorat Univerziteta u Novom Sadu bio je danas po prvi put domaćin Putujućem studentskom sajmu, pod nazivom: „Studirajte u Francuskoj – susret sa francuskim univerzitetima“. Tim povodom prisutne je pozdravila i prof. dr Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koja je istakla da Sekretarijat svesrdno podržava inicijativu koju su pokrenuli francuska Vlada i Ambasada Francuske u Srbiji.
„Izuzetno nam je drago da je pokrenuta mobilnost naših studenata, kao i uspostavljanje veza sa drugim univerzitetima u okruženju. Takođe, stipendije koje je Vlada Republike Francuske ponudila našim studentima za sledeću školsku godinu su izuzetno značajne, jer pružaju mogućnost mladim ljudima da usavrše jezik, ali i da se upoznaju sa kulturom jedne zemlje“, istakla je zamenica Rakić.
Ova manifestacija na kojoj je prisustvovala i NJ.E. gospođa Kristin Moro, ambasador Republike Francuske u Srbiji, omogućava mladim studentima da se obaveste o studijama u Francuskoj, kao i studijama „na francuski način“ na Balkanu i o mogućnostima za finansiranje studija. Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji pokrenuli su kampanju za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske za univerzitetsku 2017/2018. godinu. Studenti master i doktorskih studija moći će na jednom od 3.500 fakulteta, univerziteta i istraživačkih centara širom Fracuske da izučavaju: tehničke, prirodne i društvene nauke, kao i jezik i pravo. Konkurs za dodelu stipendija biće otvoren do 17. marta 2017. godine. Putujući studentski sajam se organizuje zajedno sa Francuskim institutima u Sofiji, Tirani i Sarajevu.
Zahvaljujući stipendiji Vlade Republike Francuske u školskoj 2015/2016. Ukupno 725 studenata iz Srbije je studiralo u Francuskoj.
05