ПУТУЈУЋИ СТУДЕНТСКИ САЈАМ У НОВОМ САДУ

Ректорат Универзитета у Новом Саду био је данас по први пут домаћин Путујућем студентском сајму, под називом: „Студирајте у Француској – сусрет са француским универзитетима“. Тим поводом присутне је поздравила и проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, која је истакла да Секретаријат свесрдно подржава иницијативу коју су покренули француска Влада и Амбасада Француске у Србији.
„Изузетно нам је драго да је покренута мобилност наших студената, као и успостављање веза са другим универзитетима у окружењу. Такође, стипендије које је Влада Републике Француске понудила нашим студентима за следећу школску годину су изузетно значајне, јер пружају могућност младим људима да усаврше језик, али и да се упознају са културом једне земље“, истакла је заменица Ракић.
Ова манифестација на којој је присуствовала и Њ.Е. госпођа Кристин Моро, амбасадор Републике Француске у Србији, омогућава младим студентима да се обавесте о студијама у Француској, као и студијама „на француски начин“ на Балкану и о могућностима за финансирање студија. Амбасада Француске и Француски институт у Србији покренули су кампању за доделу стипендија Владе Републике Француске за универзитетску 2017/2018. годину. Студенти мастер и докторских студија моћи ће на једном од 3.500 факултета, универзитета и истраживачких центара широм Фрацуске да изучавају: техничке, природне и друштвене науке, као и језик и право. Конкурс за доделу стипендија биће отворен до 17. марта 2017. године. Путујући студентски сајам се организује заједно са Француским институтима у Софији, Тирани и Сарајеву.
Захваљујући стипендији Владе Републике Француске у школској 2015/2016. Укупно 725 студената из Србије је студирало у Француској.
05