ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИJА “ДРУШТВО ПЕДАГОГА ФИЗИЧКЕ КУЛТУРЕ СРБИJЕ 2000-2016. ГОДИНЕ“

Монографиjа “Друштво педагога физичке културе Србиjе 2000-2016. године”, ауторке мр Верице Ђукић, председнице Друштва, промовисана jе у суботу 21. априла 2018. у Барокноj сали Градске куће у Зрењанину. Промоциjи су присуствовали покраjински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура, чланови Друштва, представници Спортског савеза града, спортски радници и педагози.

Монографиjа jе посвећена проф. др Луки Берковићу из Зрењанина (1925-2005), jедном од оснивача и првом председнику Друштва, 2000. године. Професор Берковић радни век провео jе на Вишоj педагошкоj школи у Зрењанину и Факултету за спорт и физичко васпитање у Новом Саду. Дао jе немерљив допринос унапређивању теориjе, праксе и положаjа физичког васпитања, као и физичке културе у целини.

Покраjински секретар проф. др Милошевић, захваљуjући на позиву организатора да присуствуjе овом скупу, говорио jе с великим поштовањем о професору Берковићу, с коjим jе имао прилику да сарађуjе, али пре свега, да осети значаj његових идеjа.

„Берковић и Верица Ђукић припадају оним педагозима физичке културе коjи су схватили, пре свега, њену васпитну мисиjу, да jе то нешто што се уграђуjе у културу живљења савременог човека и што нема никакве везе са врхунским спортским резултатима. Поносни смо сви на Ивану Шпановић, али сам jош поносниjи на десетине, на хиљаде оних следбеника коjи су свакодневно на шеталиштима, коjи знаjу да сваким тренутком кретње, не продужаваjу само своj живот, него га чине и квалитетниjим“, казао jе проф. др Милошевић, подсећаjући притом на jедну симпатичну мисао професора Берковића коjа доста говори о суштини педагошког рада у физичкоj култури – „да ниjе битно шта ће Ивица учинити са лоптом, већ шта ће лопта учинити од Ивице“.

Друштво педагога физичке културе Србиjе основано jе пре тридесетак година, а након привременог престанка с радом обновљено jе 2000. године и током досадашњег рада организовало већи броj стручних семинара, летњих школа и кампова, у циљу унапређења наставе физичког васпитања на нашим просторима. Између осталог, организовало jе и два одбоjкашка кампа у Клеку и Зрењанину, али и два српска-европска конгреса педагога физичке културе – у Врњачкоj Бањи, 2006. године и Нишу, 2009. године.

Вест и фотографије преузети са интернет портала – www.zrenjanin.rs