ПРОЈЕКАТ „СВИ ЗА ЗДРАВО НОВОСАДСКО СРЦЕ II“ У ЗГРАДИ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ

Запослени у Покрајинској влади имали су прилику да у уторак, 25. октобра 2016. ураде превентивни преглед кардиоваскуларног система. Пројекат „СВИ ЗА ЗДРАВО НОВОСАДСКО СРЦЕ II“ покренули су Градска управа за здравство и Дом здравља „Нови Сад“, а руководилац пројекта је проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Циљ пројекта је да се у наредном периоду смањи учесталост фактора ризика, а самим тим и оболевање од инфаркта миокарда и можданог удара. Циљна група је радно активно становништво, које занемарује своје здравље и не обраћа пажњу на ране знаке кадриоваскуларних болести, због превеликих радних и породичних обавеза. Преглед обухвата: мерење телесне тежине и висине, мерење крвног притиска, ЕКГ запис, физикални преглед срца, одређивање шећера у крви, одређивање холестерола, одређивање триглицерида и попуњавање анкетног упитника.

Овај пројекат пружа могућност грађанима Новог Сада који нису запослени, немају здравствену књижицу или немају времена да сваког четвртка у наредних шест недеља у Дому здравља „Нови Сад“ на Лиману IV обаве превентивни преглед. Колико су ови превентивни прегледи важни, најбоље говори податак да је у току прошле године, док је трајао пројекат  „СВИ ЗА ЗДРАВО НОВОСАДСКО СРЦЕ I“ на 100 прегледаних грађана, код њих 15 пронађено неко озбиљно срчано обољење. Захваљујући овом пројекту животи наших суграђана су спасени.image-0-02-05-80d609b429f359ef7154706027d2c514d3eea003847e3edbb20d0d7dfb2120cf-v