Професор др Зоран Милошевић о новом конкурсу за субвенционисање повезивања науке и привреде

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, приликом учешће на округлом столу који се, под називом: „Значај повезивања науке и привреде“, одржао данас у оквиру Сајма образовања „Путокази“, најавио је нову врсту конкурса, преко којег ће Покрајински секретаријат, са 35 милиона динара у овој години, субвенционисати повезивање привреде са научноистраживачким институтима и факултетима.

Говорећи о овој теми, за коју је нагласио да мора имати своје практичне импликације, проф. др Милошевић је изјавио да улагања у науку треба да допринесу и добробити у привредном амбијенту.

Поред тога што сматра да би издвајања за науку могла бити и већа него до сада, Милошевић је истакао да је важно да видимо и каква је структура тих улагања.
„У модерном свету, од 30 до чак 60 одсто су средства из привреде. Код нас су, пре свега, то средства из буџета, односно скоро 96 посто су буџетска средства“, рекао је Милошевић и додао да корист коју треба да има привреда од науке, мора да буде њена аутентична потреба и да привреда, заправо, затражи услуге науке.

„Наше је да то охрабримо. У Покрајинском секретаријату смо зато ове године издвојили око 35 милиона динара, којим ћемо субвенционисати са 10 милиона јавне системе, а са 25 милиона динара приватна мала и средња предузећа, како бисмо охрабрили њихов фокус да своја развојна одељења,која најчешће и немају, користе управо у институтима и на факултетима. Жеља нам је да наука заиста буде основа високог образовања и, исто тако, и једног снажног привредног препорода Србије“, рекао је Милошевић.

Конкурс ће, како је рекао, бити објављен у наредних 10 дана и биће актуелан читаве године.

На питање о конкретном повезивању привреде и науке, Милошевић је рекао да је од 2006. године, Секретаријат неговао један приступ подстицаја предузетништва, тако што је кроз погоне нових технологија покушао,како је рекао, а нажалост се испоставило није успео да допринесе тој снажнијој вези науке и привреде. Према његовим речима, с обзиром да се није радило о новим технологијама, често се чак није радило ни о новим погонима, одлуком Покрајинске владе тај пројекат је угашен 2016. године.

Зато се, како је рекао Милошевић, израдио нови приступ.

„Ове године издвојили смо 35 милиона динара за подстицаје од 30 до 50 посто. Укупан износ средстава која се усмеравају према науци је од 70 до 105 милиона. Али, овога пута то су реални уговори између привреде и научноистраживачких институција. Верујем да ће у будућности бити тога још више. То треба да буде реална потреба, али овог пута морамо да охрабримо привредне субјекте, јер, бојим се да смо у тзв. социјалној димензији предузетништва да запослимо што већи број људи. Нама је циљ да стварамо нове технологије, јер нова вредност није само у томе што ћемо нешто добро склопити, него што ће можда управо преко фонда за иновациону делатност – креирати нешто, а онда охрабрити привреду и научноистраживачке институције да што пре таj иновациони пројекат заживи у привредном животу“, нагласио је проф. др Зоран Милошевић.

На скупу, који је организовао Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, говорили су еминентни стручњаци, који имају дугогодишње искуство у овој области.0f1a9462-jpg-novo